Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaanse biertjes die je echt geproefd moet hebben

Colombiaanse biertjes
globalsoccershop

DOOR BERTJAN – Het Colombiaanse ambachtelijk gebrouwen bier is de afgelopen jaren echt in opkomst en het aantal in Colombia gebrouwen bier is exponentieel gegroeid. Dat is een goede zaak voor bierliefhebbers! Als je een bierliefhebber bent,en je hebt de gelegenheid om een Colombiaans bier in een speciaalzaak of waar dan ook te proberen, dan zijn dit enkele van de beste ambachtelijke bieren gemaakt in Colombia die je absoluut eens moet proberen. We gaan het hebben over Colombiaanse biertjes.

Colombia’s biermarkt wordt gedomineerd door het conglomeraat Bavaria, eigendom van AB InBev en heeft niets te doen met ons eigen Bavaria merk. Bavaria produceert de bieren Aguila, Club Colombia, Poker en verschillende andere kleinere merken die samen 99% van de Colombiaanse biermarkt vertegenwoordigen. Bijna allemaal zijn het Amerikaanse Lager-klonen in de trent van Bud, Miller en Coors.
Er zijn echter enkele andere ambachtelijke brouwerijen in het land actief waarvan je de Colombiaanse biertjes zeker eens geproefd moet hebben.

De betere brouwerijen van deze Colombiaanse biertjes zijn:

Bogotá Beer Company (BBC)

BBC is de brouwerij die de ambachtelijke bierrevolutie in Colombia begonnen is. De BBC, die zichzelf de “grootste kleine brouwerij in Colombia” noemt, is begonnen met een paar bier-publocaties in Bogotá en inmiddels gegroeid naar publocaties en distributie in de meeste grote steden, bars en supermarktketens in Colombia. BBC werd in 2015 gekocht door AB InBev, maar het blijft zich inzetten voor het brouwen van goede, hoogwaardige Colombiaanse ambachtelijke bieren. BBC heeft een set van 4 standaardbieren en een aantal seizoensgebonden bieren die een gedeelte van het jaar beschikbaar zijn. Hun 4 standaard bieren zijn: Premium Lager, Cajicá Honey Ale, Monserrate Roja Red Ale en Chapinero Porter. Ze zijn allemaal erg goed en aan te bevelen. De Septimazo IPA is een van de beste seizoensgebonden bieren van de BBC. Hun pompoenbier Triqui Triqui is tevens erg aan te bevelen.
Website

Chelarte

Chelarte’s bieren zijn echt goed, en ze hebben tevens een slimme marketingcampagne. Al hun bieren hebben namelijk de namen van vrouwen en op de etiketten laten de fictieve vrouwen een persoonlijkheid zien die past bij de bierstijl. De stijlen die ze aanbieden zijn: Pamela, een blond zomerbier voor de surfer, Raquel, een zoete maar bittere rode ale voor de flirterige maar pittige roodharige, Carmela, een zoet en zacht bruin bier voor de sensuele en levendige danseres, Oneida , een havermout voor de sterke zwarte vrouw en Narri, een gedurfde en hoppige IPA voor de avontuurlijke en Indiase reiziger.
Website

Nevada Cerveceria

Dit is een brouwerij gelegen op de La Victoria Coffee Plantation in Minca. Nevada Cerveceria heeft enkele topklasse en echt unieke Colombiaanse ambachtelijke bieren in hun assortiment. Al hun brouwsels hebben de naam “happy” gevolgd door een natuurthema geïnspireerd op de natuur van de bergen van de Sierra Nevada. De hoofdstijlen zijn de Happy Nebbi, een Pilsner, de Happy Tucán, een geweldige Ierse Red Ale, de Happy Coca, een lichte ale gebrouwen met cocabladeren en Happy Jaguar, een heerlijk bier in pils-stijl gebrouwen met vers bronwater uit de bergen.
Website

3 Cordilleras

3 Cordilleras werd in 2008 in Medellin opgericht en was de eerste brouwerij die echt verder ging dan de traditionele Bavaria-bieren. Tres Cordilleras is opgericht door een voormalig medewerker van Sweetwater Brewery in Georgia USA, en hun kenmerkende bier is een Sweetwater 420-kloon die bekendstaat als de Mestiza. Ze bieden ook de Blanca Wheat Ale, Mulata Amber Ale, Negra Sweet Stout en Rosada Rosé.
Website

Cerveceria Maniqua

Dit is een brouwerij in Bogota met creatieve namen en een unieke stijl. Manigua brouwt de Mohan Strong Ale, de Llorona Saison, de Patasola IPA en de Muelona Bitter Ale. Al hun namen zijn gebaseerd op bovennatuurlijke figuren uit Colombiaanse folkloristische horrorverhalen. Hun meest beroemde bier is vernoemd naar een mysterieus Colombiaans volksverhaal over een vreemd figuur die leeft in grotten in de jungle: Manigua Brewery’s Mohan Strong Ale. Je kunt het vergelijken met het Belgische bier Duvel en heeft een alcoholgehalte van 8%. Maar laat je niet voor de gek houden – er is veel meer in dit bier dan alleen maar snel dronken worden! Met een complexe, bittere en fruitige geur en heerlijk uitgebalanceerd is Mohan Strong Ale een van de meest opmerkelijke bieren in Colombia.
Facebook

Apóstol

Medellin biedt goede Duitse bieren maar is helaas behoorlijk moeilijk te vinden. Dat is jammer, want de bieren van Apóstol zijn erg goed. Ze bieden de Helles, een traditionele Duitse pilsbier, de Weizen, een witbier, de Marzen, een bokbier, de Dubbel, een Belgisch dubbel bier en de Bock, een donker pils. Ok, misschien zijn ze niet de meest creatieve met de namen, maar al hun bieren zijn goede kwaliteitsbieren.
Website

Cerveceria Gigante

Deze kleine brouwerij in Bogota produceert misschien geen enorme hoeveelheden bier, maar wat ze produceren is erg lekker! Hun reguliere bieren zijn een Citra, een IPA en een Porter, allemaal uitstekende bieren, maar het is de Cloudkicker Porter die zich echt onderscheidt van de rest. Met een sterke, mout smaak en een sterk, smakelijk body is het een uitstekend bier, misschien wel een van de beste bieren in Bogota.
Website

Bavaria brouwerij

Club Colombia is het luxe bier van Bavaria Brewery – die ook Aguila en Poker produceert. Als Nederlander hou ik echt van Club Dorade, en eerlijk gezegd ik vindt dit bier beter dan Heineken. Club Colombia biedt drie opties: een klassiek pils, een rood bier en een donker bier. Zij produceren ook Colombia’s meest geconsumeerde bier Poker en Aguila.
Website

Cerveceria Tomahawk

Dit is een kleine brouwerij in Bogota die verschillende soorten Amerikaanse ales maakt. Ze hebben een passie voor hop en kwaliteitsbieren en maken een geweldige Amerikaanse Pale Ale, een Amerikaanse IPA, een zwarte IPA en een seizoensbier. Als waardering voor hun kwaliteit en inzet zijn ze ooit de eerste geworden op de wedstrijd van Colombiaanse ambachtelijke brouwers en tweede op de Amerikaanse Pale Ale
Facebook

Cerveceria Moonshine

Gevestigd in Bogota brouwen zij een aantal interessante en creatieve bieren. Ze produceren ambachtelijke bieren met een duidelijk karakter en een lokale focus, om de diversiteit in de Colombiaanse biercultuur te vergroten. Ze brouwen een Amber Ale, een witbier, een IPA en een Pepper strong ale met een unieke kruidige smaak
Website

Tres Guerreros

Nog een microbrouwerij in Bogota en opgericht door een groep vrienden die samen hun dromen hebben gevolgd om een bier te creëren met een unieke identiteit. Ze brouwen een uitstekende American Stout, een Amerikaanse Brown Ale en een American Pale Ale.
Website

Maranta Cerveza

Een brouwerij ook in Bogota gevestigd en produceert vier kwaliteitsbieren op basis van traditionele recepten. De labels verwijzen naar paarden die vakmanschap en tradities symboliseren. Deze bieren zijn voor diegenen die belang hechten aan vakmanschap, kwaliteit en tradities. De Colombiaanse biertjes die ze produceren zijn Alazan (een rode pale ale), Palomino (een Amerikaans crème ale), Bayo (een Belgisch witbier) en Azabache (een zoet stout bier)
– Website

Cerveceria Statua Rota

Statua Rota is een ambachtelijke brouwerij die zich heeft toegelegd op het uitdagen van de gevestigde biercultuur. Ingrediënten van uitstekende kwaliteit geven hun bieren een goede body en smaak. Ze hadden een aantal echt goede bieren als een sterk bier (Datura), witbier (Lymantria), dubbelrood (Piernas de Fuego) en een seizoensgebonden zwar bier op basis van rogge.
Website

Ik heb je een klein overzichtje gegeven van de Colombiaanse biertjes die Colombia rijk is. Ik ben er zeker van dat er veel andere lokale microbrouwerijen en brewpubs zijn die geweldige ambachtelijke Colombiaanse biertjes produceren. Hopelijk gaat die trend door en wordt het ambachtelijke bier in Colombia alleen maar populairder en gangbaarder en makkelijk(er) verkrijgbaar in Nederland!

– BertJan Niezing
Colombiaans.nl

Over BertJan
BertJan is meer dan een jaar woonachtig in Colombia. BertJan is naast het land en de mensen hier ook verliefd geworden op zijn vrouw. Hij wil andere mensen helpen om Colombia beter te leren kennen. Hierop is hij samen met zijn vrouw het initiatief Blu Tulips begonnen en een Blu Tulips-Facebookpagina. Daarnaast schrijft BertJan voor Colombiaans.nl en Go2Colombia.nl.

BertJan schreef eerder

– De geschiedenis van het Carnaval van Barranquilla
Nederlander in Colombia 14: Bertjan

Mobiele versie afsluiten