Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaans oud-international Freddy Rincon overleden

Colombiaans oud-international Freddy Rincon overleden
globalsoccershop

Colombiaans oud-international Freddy Rincon is vannacht overleden. De oud-speler van onder andere Real Madrid, Napoli en Corinthians werd slechts 55 jaar.

Hersenletsel

Freddy Rincón werd met zijn auto aangereden door een hardrijdende bus en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval gebeurde nabij Cali waar hij ook in het ziekenhuis werd gebracht. Spoedig werd duidelijk dat hij ernstig hoofdletsel had en letterlijk moest vechten voor zijn leven. Hij verloor de strijd en de oud-international van Colombia werd slechts 55 jaar.

Mooie carrière

Freddy Eusebio Rincón maakte onderdeel uit van een van de eerste Gouden generaties die namens Colombia het ‘Toque’ voetbal. Colombia veroverde met dit korte, snelle spel de harten van voetballiefhebbers op de WK’s van met name 1990 en 1994. Met name de wedstrijd op het WK 1990 waarin Colombia het Duitsland erg moeilijk maakte baarde veel opzien.

Freddy Rincón speelde 84 interlands voor Colombia en scoorde hierin 17 keer. Hij speelde voor Atletico, Buenaventura, Santa Fe, America Cali, Palmeiras, Napoli, Real Madrid, Palmeiras, Corinthians, Santos, Cruzeiro en Corinthians. Met Corinthians won hij in 2000 het WK voor clubteams.

Afgelopen maandag

Rincón bestuurde afgelopen maandag een auto (zie foto hierboven) met nog 3 andere inzittenden. In Cali kwam zijn voertuig in botsing met een bus. Hierop werd hij naar het ziekenhuis gebracht en viel er tijdens het ongeluk nog 4 andere gewonden te betreuren, inclusief de buschauffeur.

Volgens Laureano Quintero de medisch directeur van de Imbanaco kliniek heeft men alles gedaan hem in leven te houden maar mocht de zorg niet baten. Het was niet de eerste keer dat Freddy Rincón betrokken was bij een auto-ongeluk. In 2013 moest hij ook geholpen worden in het ziekenhuis aan meerdere botbreuken en een hoofdwond.

Een leven na het voetbal

Rincón werd na zijn actieve voetballoopbaan trainer en werd ook wel ‘El Coloso de Buenaventura’ genoemd vanwege zijn sterke en grote lichaam. Hij was trainer bij kleinere clubs in Brazilië maar ook bij Corinthians, Atletico Mineiro en Flamengo.

Palmares

Freddy Rincón won meer prijzen dan de gemiddelde Colombiaanse international ooit deed. Hij won onder meer de beker met Santa Fe, werd landskampioen met América de Cali, Palmeiras, Corinthians en werd met laatstgenoemde ook winnaar voor het WK voor clubteams als aanvoerder.

Waardig aanvoerder

Rincón speelde op drie wereldkampioenschappen (’90, ’94 en ‘98). Hij maakte deel uit van de Gouden Generatie met Valderrama, Higuita, Asprilla en Andrés Escobar. De Colombiaanse voetbalfederatie zei in een officieel statement:

“De dood van Freddy Rincón is een groot verlies voor zijn familie en vrienden. Zijn heengaan betekent ook een groot verlies voor de sport. We zullen Rincón missen en herinneren hem met liefde, respect en waarderen de manier waarop hij heeft bijgedragen aan de sport”.


OoK Real Madrid waar Rincón speelde (zie foto hierboven) tussen ’96 – ’96 deelde een hommage aan hem condoleerde zijn familie en wenste zijn naasten en omgeving veel sterkte met het verlies van de oud-international van Colombia.

Memorabele momenten

Men zegt dat Rincón het meest herinnerd zal worden aan twee momenten. Het scoren tijdens het WK 1990 in Italië tegen West-Duitsland wat de 1-1 betekenden. Hierdoor ging Colombia door naar de volgende ronde na het ontbreken van maar liefst 28 jaar op een WK. Het tweede momenten zijn de twee goals die Rincón scoorde tegen Argentinië in de memorabele wedstrijd die gewonnen werd met 5-0 in 1993.

Video

Bekijk hieronder een mooie herinneringsvideo van Freddy Eusebio Rincón.

Ander nieuws

– Review boek De Pizarro’s
– Colombiaanse film Encanto wint Oscar voor Beste Animatiefilm

Mobiele versie afsluiten