Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaans.nl in gesprek met…Maite Hontelé

globalsoccershop

Zojuist heeft ze Nederland even op z’n kop gezet door alle zalen waar ze kwam plat te spelen met haar band. De volgende halte is Aruba om daar op te treden op het Carribean Jazz-festival. Maite is een druk bezet baasje.

De van Nederlands origine met naar eigen zeggen ‘een Latina-hart’ heeft een drukbezette agenda. Wij van Colombiaans.nl konden haar nog net eventjes spreken over haar twee passies: Muziek en Colombia! Maite Hontelé verruilde in 2009 Nederland voor een muzikaal avontuur in Colombia.

Ondertussen is ze uitgegroeid tot een ster. Ze ontving een nominatie voor een Latin Grammy voor beste Salsa Album 2014. Colombianen herkennen haar op straat. Vandaag een exclusief interview met trompettiste Maite Hontelé.

Waar ben je opgegroeid?
De eerste 9 jaar in Utrecht en daarna in een klein dorpje genaamd Haaften (Gelderland). Daar treed ik deze maand ook nog op. Daar speel ik een stukje mee met de plaatselijke muziekvereniging “Nieuw Leven”, waar ik ooit in begon te spelen. 

Wist je vroeg wat je wilde worden?
Nee, eigenlijk totaal niet. Op mijn 17e had ik eigenlijk pas besloten dat ik trompettiste zou willen worden. Maar ik wilde ook journalistiek gaan studeren of een vreemde taal.

Die keuze zat dus zeker niet in kannen en kruiken. Vanaf 9 jaar ben ik begonnen met spelen, en vanaf 17 jaar begon ik een beetje uit te stippelen wat ik wilde qua beroepskeuzes. 

Waar komt jouw liefde voor muziek vandaan?
We komen uit een heel muzikaal gezin. We groeiden op met iedere dag bij het ontbijt klassieke muziek en dan met name Bach. Ook als we thuiskwamen van school stond er altijd muziek aan.

Dit met thee en koekjes. Dit kon naast Bach ook Billie Holiday zijn. De liefde voor de Salsa heb ik gekregen van mijn vader, die erg van Salsa hield. Hoewel mijn vader op gegeven moment het gezin verliet is de liefde voor Salsa blijven bestaan.

Aanvankelijk was Maite bang dat ze geen cd in Colombia meer zou uitbrengen. Ze was ondertussen al 23 en was bang dat andere die wellicht meer geluk, talent of jonger waren deze mogelijkheid wel hadden en die kans grepen.

Speel je nog meer instrumenten ?
Niet echt. Ik kan piano spelen en wat percussie, maar heb me geprobeerd te specialiseren in trompet. Het is al moeilijk genoeg om één instrument goed te kunnen bespelen. Het trompet spelen is ook niet gemakkelijk. Ik heb een haat-liefdeverhouding met mijn trompet. De haat zit hem in het mondstuk en de liefde aan de achterkant, beker. Hier komt het geluid uit, zeg maar, de ‘trompet-stem’.

Hoe brak je uiteindelijk door? 

De term ‘doorbreken’ is lastig te bepalen, want wanneer breek je door? Dit heeft te maken met doorzettingsvermogen. Je krijgt niets als je niets doet, maar als je doorzet kom steeds meer in situaties en plaatsen waarin je zichtbaar bent. Ik kwam eerst op de lokale tv en later op de nationale tv. Dat zijn dingen die meehelpen.
Het is eigenlijk een soort trein die gaat lopen. Daar ben ik blij mee. Daarnaast komen er leuke dingen op mijn pad. Zelfs zo leuk dat ik binnenkort een tv-programma ga presenteren. Dat draagt bij aan je bekendheid. Niet dat ik zo bekend wil zijn, maar wel dat ik/wij gewoon kunnen blijven spelen. zo krijgen we meer optredens. 

Je treedt op in Nederland en Colombia, zijn er ook nog andere landen waarin je optreedt?
Mexico en later dit jaar op Aruba op het Caribbean jazz festival. We gaan ook naar Zuid-Afrika, in augustus naar Brazilië, en misschien Italië. we hebben verschillende dingen op de agenda te staan op de nieuwe cd Te Voy A Querer te promoten. Het is druk maar erg leuk om te doen. 

Ik ben altijd heel streberig geweest. Onder het mom ‘Als je het doet, moet je het goed doen’.
Ik wilde direct de beste zijn in dingen die ik leuk vond en eigenlijk voor het eerst deed, maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Dat kost tijd. Maar voor mijn vak als trompettist is deze eigenschap gelukkig wel belangrijk en heeft het me gebracht waar ik nu sta.

Kun je jouw muziek omschrijven?
Als je het kort en bondig wilt houden zeg je: Salsa. Maar ga je er dieper op in, kun je het hebben over Latin en dus veel genres. Son Cubano, Bolero en zelfs een Mexicaans nummer.

We spelen veel van alles omdat ik houd van diversiteit en dit te laten horen aan het publiek. Ook om de mensen te laten zien dat Salsa meer in zich heeft dan vrolijke melodieën. Dat zie ik dan ook als een soort van missie. 

Waar haal je jouw inspiratie vandaan? 
Ik ben niet de componist van mijn thema’s. Dat is Juan Valencia, een geweldige componist die ook verschillende Grammy-nominaties op zijn naam heeft staan. Hij is bekend in Colombia. We hebben het er wel samen over welke richting we uit willen met een nieuw album. 

Maite’s tip voor ontspanning vlak voor een optreden?
– Een beetje Colombiaanse rum

Wat zijn jouw favoriete bands?
Om eerlijk te zijn luister ik niet zoveel muziek. Dit omdat ik houd van de stilte om me heen. Ik heb al zoveel geluid om me heen, dus als ik thuiskom waardeer ik de stilte. Als ik muziek luister, luister ik naar Gran Expo de Puerto Rico, La Sonora Ponceña, Salsa Cubano, of gewoon Bach. 

Ondertussen loopt de kalender van Maite Hontelé en haar band vol. Tot november zit ze nagenoeg volgeboekt en is in diverse landen te bewonderen. Nu is de trompettiste 35 jaar. Ze vertelde dat er soms aan haar gevraagd wordt waarom ze nog geen kinderen heeft. Haar antwoord is dan: Mi carrera es mi hija.

Foto’s: Maite Hontelé

Koop de cd’s van Maite Hontelé bij Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_55b20616eafad_selected-products” products=”9200000041132503,9200000023788167″ name=”maitehontele” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Mobiele versie afsluiten