Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia zet forse stap richting WK

globalsoccershop

Dat de ploeg van Jose Pekerman de felle kritiek van de pers ter harte heeft genomen werd na een weifelende eerste 10 minuten direct duidelijk. In Quito werd zojuist de belangrijke wedstrijd tegen Ecuador gespeeld.

De Colombianen startte zoals gezegd licht twijfelend en leek zelfs tijdens spelhervattingen tijd te rekken. Echter groeide ze echter snel in de wedstrijd en werden al snel heer en meester over de wedstrijd. Ondanks de winstpartij na de wanvertoning tegen Bolivia had Colombia wat goed te maken. Los Cafeteros kon vandaag een belangrijke slag slaan als het gaat om het bemachtigen van een WK-ticket. Zeker omdat Messi van Argentinië vandaag na een spoedzitting te horen kreeg dat hij vier wedstrijden niet mag meedoen. Argentinië speelde vanavond tegen Bolivia. Halverwege de 60e minuut keek Argentinie al tegen een 2-0 achterstand aan. Colombia kon dus profiteren van deze misstap van ‘La Celeste’.

Colombia valt aan en Fabra breekt door en geeft een prachtige pass met zijn buitenkant. James anticipeert scherp op de voorzet en via een verdediger belandt deze in het doel. 0-1. De wedstrijd gaat op en neer, beide partijen komen niet tot heel grote kansen, maar Colombia heeft duidelijk het betere van het spel.

De strijd om de derde plaats

In de 35e minuut mag Cuadrado zijn vierde van de kwalificatiereeks aantekenen en scoort de 0-2. De wedstrijd verloopt redelijk traag. Colombia stoomt regelmatig op met gevaarlijke aanvallen. Ecuador lijkt geen schim op de ploeg dat een tijd op de derde plaats stond en speelt met (te)veel respect voor Colombia en laat Los Cafeteros veelal het initiatief. Ecuador deelt hier en daar af en toe een speldenprik uit, maar echt naam mag het niet hebben. Colombia haalt de rust met een eenvoudige 0-2 voorsprong. Ondertussen is zojuist de wedstrijd Bolivia en Argentinie afgelopen en heeft de eennalaatste in de groep gewonnen van het grote Argentinië van Messi. Argentinië had 22 punten, Colombia 21. Mochten de Colombianen winnen dan stijgen zij een plaats en staan derde.

De tweede helft

De tweede helft start veelbelovend wanneer Colombia in de ‘toque-stand’ staat. Colombia werd in de jaren ’90 wereldwijd beroemd vanwege zijn snelle, korte spel. Dit werd ook wel ‘toque’ genoemd. Gallery play is het woord waar het de eerste 7/8 minuten op lijkt. Ecuador krijgt geen grip op de offensief ingestelde Colombianen. De coach is het zo zat dat hij in de 59e minuut maar liefst 2 wissels inbrengt. Doorgebroken Colombiaan Borja, probeert nog een penalty te versieren, maar daar trapt de scheidsrechter van dienst niet in. De wedstrijd wordt vanaf de 59e minuut wat grimmiger aan de zijde van Ecuador en met name James en Abel Aguilar moeten het hierbij een aantal keren ontgelden.

Ecuadoriaan Luis Caicedo gaat in de 61e minuut zo ver dat hij zijn tweede gele kaart krijgt. Hij maakt eerst een overtreding op Sanchez en gaat hierna direct hard door met een tackel met twee benen op Aguilar. Hij kan vertrekken. Hiermee lijkt het lot van Ecuador dan al bezegeld. Ook Colombia gaat wisselen en brengt Daniel Torres voor Aguillar. Het publiek wordt in de 68e minuut een beetje melig wanneer Colombia langdurig balbezit heeft en roept bij elk Colombiaans balcontact ‘ole’. Arias schudt zijn ploeg wakker bij zonder twijfel de mooiste aanval van de avond. Hij passeert eerst een man en speelt Sanchez in voor een kaats en speelt dan af op James. Deze speelt af maar het schot wordt uiteindelijk geblokt. De 33-jarige Achilier wil zich nog even laten gelden en trapt James hard op zijn hakken en ontvangt hiervoor een gele kaart. Ecuador krijgt in de 78e minuut een vrije trap en Ospina moet gestrekt gaan. Het is slechts een van de weinige wapenfeiten van de thuisploeg, dat er, net zoals eigenlijk in de gehele wedstrijd, geen zin meer in lijkt te hebben. In de 82e minuut mag Bacca het veld betreden voor een invalbeurt. In de laatste minuut krijgt Ecuador nog een vrije trap bij het zestien meter-gebied. Er komen 4 minuten extra speeltijd bij. De bal wordt hard op Daniel Torres geschoten. Deze moet even bijkomen, maar kan verder.

De kerst op de taart

Peru speelde eerder op de dag al tegen nummer twee Uruguay. Het team van Luis Suarez kent een wisselvallige kwalificatiereeks. Peru won verrassend. Doordat alle directe concurrenten van Colombia verloren, is Colombia dé grote winnaar van deze speelrondes geworden. Colombia staat nu zelfs tweede en komt hiermee op 24 punten. Uruguay heeft er 23. In augustus wordt het programma vervolgd. Colombia speelt dan uit in Venezuela.