Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia wint eerste wedstrijd Copa America van Argentinië

De wraak van James op zijn oude club
globalsoccershop

Door: Luis Ernesto van Baren

Met een graadje of 26 werd er afgetrapt in hetzelfde stadion waar Oranje in 2014 Spanje alle hoeken van het veld liet zien. Het werd toen 5-1 met de wonderbaarlijke goal van Van Persie. Er werd om 00.00 uur afgetrapt in het Arena Fonte Nova-stadion in het Braziliaanse Salvador (noord-oosten van Brazilië). Helaas leek het stadion niet helemaal uitverkocht maar desalniettemin was vooraf het een prachtig affiche.

Enige verrassing was dat Arias niet in de basis startte. In zijn plaats startte Medina. Ook Cuadrado stond in de basis, iets dat niet iedereen had verwacht. Bij Argentinië de gebruikelijke sterke namen zoals onder andere Messi, Di Maria, Agüero en Ajacied Tagliafico.

» Samen naar Colombia – Paraguay op groot scherm kijken? Koop hier direct tickets voor Colombian Vibes 2019

Eerste helft

Colombia trapt af in de eerste wedstrijd in groep B. Tijd om even in te komen geeft Colombia Argentinië niet. De wedstrijd gaat gelijk stevig van start en Colombia jaagt de ploeg van Messi al vroeg af.
Argentinië krijgt in de vierde minuut een corner. Hieruit komt geen gevaar, maar bij de corner die hierop volgt krijgt Argentinië de eerste schietkans maar wordt gelukkig gekraakt. In de zevende minuut wordt het heel erg gevaarlijk wanneer Agüero één op één komt te staan, Ospina uit zijn goal komt, maar vervolgens met een karatetrap helemaal de bal mist. Gelukkig komt Medina snel te hulp waardoor het gevaar weg is. Niet veel later zijn Muriel en Ospina er tegelijkertijd bij gaan zitten. In de herhaling wordt duidelijk dat Argentijn Paredes een vervelende overtreding maakt waardoor Muriel last heeft. Vooralsnog lijken beiden door te kunnen.


Colombia lijkt aangeslagen en is zijn snelle spel kwijt. Ondertussen vindt Otamendi het nodig om Cuadrado een schop tegen zijn enkel te geven. Muriel gaat toch gewisseld worden en Roger Martinez komt het veld in om zijn tiende interland te spelen. Het eerste schot komt van invaller Martinez door een korte combinatie met Falcao. We zitten in de 19e minuut wanneer Falcao bij een actie Paredes een tik op zijn neus geeft. Hiervoor moet de 33-jarige de eerste gele kaart van de wedstrijd ontvangen.
Na een half uur mogen we concluderen dat de achterhoede van Colombia er goed voor staat. De Argentijnen hebben moeite in de buurt van het Colombiaanse doelgebied te komen en wanneer zij ook maar dreigen in de buurt te komen worden Messi en Agüero onschadelijk gemaakt door Mina, Medina, Tesillo en met name Sánchez. De Colombiaanse linies liggen dicht op elkaar en de Colombianen geven weinig ruimte weg. Colombia krijgt in de 30e minuut een grote kans doordat Otamendi zijn ploeg in de problemen brengt, Falcao de bal kan oppikken maar vervolgens de bal verkeerd past naar James.

De eerste helft zit er bijna op en we kunnen concluderen dat de wedstrijd nog niet echt los lijkt te zijn gekomen. Colombia krijgt wat kansjes heeft het betere van het spel en Argentinië speelt alsof het in gedachte al op vakantie is. Cuadrado passeert Rodriguez, maar deze laat dat niet op zich zitten, hij geeft de Colombiaan zo’n schop dat hij hiervoor de tweede gele kaart van de wedstrijd ontvangt. Na de drie minuten blessuretijd fluit scheidsrechter Tovar af. Het is rust.

De tweede helft

De tweede helft begint en alleen de Argentijnen hebben een wissel toegepast. Rodrigo de Paul mag zijn zesde interland bijschrijven als hij in het veld komt voor Di Maria die onzichtbaar was. In de 52e minuut maakt Barrios een aanvallende actie en ontsnapt aan Saravia maar deze maakt vervolgens zo’n harde overtreding dat dit hem een kaart kost. Messi gaat op avontuur en speelt Sánchez door de benen het strafschopgebied in maar gelukkig snijdt Barrios de pas af. Dat maakt Paredes zo boos dat de Argentijnen wederom een gele kaart mogen noteren.

» Samen naar Colombia – Paraguay op groot scherm kijken? Koop hier direct tickets voor Colombian Vibes 2019

Het tempo lijkt na een klein uur spelen omhoog te gaan. De Argentijnen worden wakker en Colombia gaat in de stand-by stand. Dat leidt tot een hard schot van de Argentijnse centrumverdediger Pezella en een goede redding van Ospina. Het wordt een heet potje als Messi een paar man probeert te passeren en Cuadrado hem een schop geeft. Het kost de speler van Juventus een kaart. Iedereen stormt op iedereen af en lijkt even een grote matpartij te worden, maar het loopt met een sisser af. Hopelijk is dit het startsein van een mooi laatste half uur, want er was vooralsnog weinig te beleven. Invaller Martinez gaat op avontuur, passeert 4 man maar kan vervolgens niet tot een goed schot komen. Jefferson Lerma komt het veld in en wordt gewisseld voor Cuadrado.

Bij een corner krijgt Argentinië in de 67e minuut een levensgrote kopkans door eerst Otamendi en vervolgens Messi, maar missen allebei. Argentinië blijft aandringen en jagen en is de sterkere tot nog toe. Messi krijgt het aan de stok met Sánchez en schopt zelfs na wanneer hij het sprintduel niet kan winnen en op de grond eindigt. Colombia komt meer en meer in de wedstrijd en James krijgt de bal en speelt hem naar de beste man aan Colombia’s zijde invaller Martinez en deze pakt een paar passen en ramt de bal hard in het doel achter keeper Armani.

Een ontzettende dreun voor Argentinië lonkt, want Colombia heeft al 12 jaar niet meer gewonnen van de Argentijnen. De laatste keer was in 2007. De Argentijnen voelen de druk toenemen en doen alles wat binnen hun macht is om Colombia in te dammen. Colombia heeft de spirit na de goal weer gevonden. Ook de fopduiken doen de Argentijnen geen goed. Aguero wordt gewisseld en verlaat gefrustreerd het veld voor de 31-jarige Matias Suarez. Deze mag zijn 4e interland bijschrijven.

In de 81e minuut verlaat Falcao het veld voor doelpuntenmachine Duvan Zapata. Met 23 goals was hij het afgelopen seizoen dé sensatie van de Italiaanse Serie A. Argentinië komt niet meer in zijn spel. Het is te traag en in één tempo. Via Lo Celso worden ze nog even gevaarlijk met een lang afstandschot in de 85e minuut maar de bal gaat over. Dan Colombia. Colombia stoomt op via Martinez deze geeft een steekbal op Lerma deze geeft een scherpe voorzet op Zapata en deze ramt de bal kiezelhard het doel in. 2-0, shirt uit en ontvangt een gele kaart. Argentinië krijgt nog wat kleine kansjes maar geen noemenswaardige. Lerma krijgt nog een gele kaart omdat hij Messi een draai om zijn oren geeft. Er komen 4 minuten blessuretijd bij. Voor het eerst sinds november 2007 verrast Colombia met een overwinning op Argentinië. Een overwinning op de Argentijnen tijdens een Copa America-wedstrijd was voor het laatst zelfs in 1999.

» Samen naar Colombia – Paraguay op groot scherm kijken? Koop hier direct tickets voor Colombian Vibes 2019

Mobiele versie afsluiten