Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia voert de strijd tegen de FARC-rebellen verder op

globalsoccershop

De deadline is verstreken. De Colombiaanse overheid heeft het recht weer in eigen handen genomen door het staakt-het-vuren op te heffen.

Nadat de FARC een helicopter vernield hadden waarbij vier militairen omkwamen vertelde President Santos de strijd tegen de FARC nog verder op te voeren. Juan Fernando Castro, Minister van Binnenlandse Zaken zei hierover: “Het voorstel gaat niet meer op. Het gaat er niet om is het voorstel werkt of niet, maar het is simpelweg niet geschikt en zeker niet praktisch”.

Ivan Marquez, woordvoerder van de FARC zei op zijn beurt vanuit Havana: “Het vredesproces kan alleen maar succesvol zijn als er in de sfeer van wederzijds vertrouwen en harmonie wordt gehandeld”. “Het is tijd om de oorlog te stoppen, dit kan maar op één manier en dat is het voortzetten van de vredesonderhandelingen”.

Die vredesonderhandelingen duren nu al vanaf 2012. Todd Howland, de vertegenwoordiger van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, heeft de overheid aangeraden om een twee tot vier weken lang staakt-het-vuren in te roepen, aldus de nationale radiozender Caracol Radio. Volgens Howland zou die de gesprekken sneller laten verlopen en de spanningen na de recente escalaties opnieuw doen verminderen.

Mobiele versie afsluiten