Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia stroomt over vluchtelingen Venezuela

globalsoccershop

Aan de grens tussen Colombia en Venezuela bij Cúcuta dreigt zich de grootste vluchtelingendrama’s van dit jaar af te spelen. Nu Colombia de grens open heeft gezet is er een run gekomen om Venezuela te verlaten.

Volgens officiele cijfers is het vluchtelingencijfer dat in Colombia blijft per dag 2000 tot 5000. De grenssteden dreigen overvol te raken. De Colombianen zijn niet blij met de komst van de plotselinge bezoekers. In de buitenwijken van Cúcuta klaagt men steen en been over het inpikken van banen door Venezolanen. Zij werken voor de helft van het geld.

Hyperinflatie en tekorten aan voedsel en medicijnen

Deze en andere klachten hebben geleid tot het opzetten van een speciale eenheid die per dag ongeveer 200 á 300 mensen terugstuurt naar Venezuela. Voor de Venezolanen is het slikken of stikken. Zij zien geen andere mogelijkheid. Venezuela kampt met enorme tekorten aan voedsel en medicijnen. Internationale sancties lijken maar weinig effect te hebben aan het regime van Nicolás Maduro. Men verwacht dat het aantal Venezolanen in Colombia, nog voor de zomer, zal oplopen tot de 1 miljoen vluchtelingen die blijft in Colombia.

Colombia stroomt over vluchtelingen Venezuela

Mobiele versie afsluiten