Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia steunt Mexico tegen de Verenigde Staten

globalsoccershop

President Trump heeft in zijn derde week als president zijn handen flink uit de mouwen gestoken. Hij probeert men man en macht zijn kiezers tevreden te stellen door zijn beloften in te willigen. Een van die belofte was de komst van een muur op de grens met Mexico. Een besluit dat de relatie tussen de V.S. en Mexico geen goed doet. Naast Peru heeft ook Colombia zijn steun voor Mexico uitgesproken. Dit namens de Pacifische Alliantie.

In 2011 wordt de zogenoemde Pacifische Alliantie opgericht. Deze alliantie is in het leven geroepen om een handelsblok te vormen tegen snelgroeiende economieën in Azië. Op deze manier wordt de concurrentie tussen de lidstaten verminderd en bevordert dit de economische groei.

De Pacifische Alliantie bestaat uit Chili, Colombia, Mexico en Peru. De president van Peru, Kuczynski, bracht een bezoek aan Colombia voor overleg. Hij zei in een persconferentie “We moeten samen optrekken met onze ideeën en idealen en wereldwijde handel die ons zoveel goeds heeft gebracht”. Hij noemde de naam van Trump niet, maar duidelijk was dat hij zijn onvrede uitsprak over de manier waarop Trump omgaat met zijn bondgenoten in Latijns-Amerika.

De bedoeling was dat de Mexicaanse president Peña Nieto volgende week de Verenigde Staten zou bezoeken voor een overleg met president Trump. Hij liet afgelopen weekend echter weten de trip naar Washington te cancelen. Trump wil dat Mexico gaat betalen voor deze muur. Mexico heeft echter al aangegeven niet te zullen gaan betalen voor deze muur tussen de V.S. en Mexico. Afgelopen vrijdag hebben beide presidenten elkaar echter wel telefonisch te woord gestaan om hun zorgen naar elkaar te uiten. Ze beloofden er samen uit te komen.

foto AFP

Mobiele versie afsluiten