Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia stemt ‘nee’

globalsoccershop

De stemmers konden vanaf die morgen 08:00 uur gaan stemmen en deden dit gewillig. De stembussen gingen gisteren om 16:00 uur Nederlandse tijd dicht. Uit de 99,47 procent van de stemmen die gisteren waren geteld werd het al duidelijk dat het op een ‘nee’ zou uitkomen.

Het antwoord van de Colombianen op het uitvoeren van het vredesakkoord is officieel: NEE.

Met het nee-kamp met een percentage van 50,23 tegen 49,76 voor het ja-kamp. Een verschil van zo’n 61.000 stemmen. Santos was voorafgaand niet verplicht om een referendum in te stellen, maar wanneer deze zou plaatsvinden, zou deze wel bindend zijn.

Wat nu?

Santos gaf toe dat het referendum mislukt was, maar geeft ook aan niet te zullen opgeven. In de bekendmaking van de resultaten gaf Santos aan “Ik zal me niet overgeven en blijven streven naar vredes.” De FARC-leider zei: “De FARC betreuren ten zeerste dat de vernietigende kracht van de mensen die haat en wrok zaaien de mening van de Colombianen heeft beïnvloed”. “Aan het Colombiaanse volk dat droomt van vrede en dat op ons rekent: de vrede zal heersen”, zo verzekerde hij.

Geen plan B

Santos zei eerder al niet over een plan B te beschikken. “Morgen zal ik zal ik alle politieke partijen uitnodigen om naar hen te luisteren, hopelijk kunnen we zo de dialoog openen en kijken welke weg we hierna inslaan.”

Mobiele versie afsluiten