Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia – Paraguay: Van vreugde naar verdriet in 5 minuten

globalsoccershop

Colombia startte eerder vandaag om 01.30 uur zoals altijd in het tropische Barranquilla. Onder meer Falcao, Ospina, Zapata, Sanchez, James en Arias stonden in de basis. Het beloofd een spannende wedstrijd te worden omdat de verschillen zo klein zijn tussen de nummer 2 en 7 in de groep.

De opstelling

De 38-jarige Braziliaan Ricardo Marques leidde de wedstrijd. De vraag was of Colombia een plaats kon opschuiven en zijn tweede plaats in de groep weer kon herwinnen. Colombia startte met: Ospina, Arias, Zapata, Sánchez, Fabra, Aguilar, Carlos Sánchez, Cuadrado, James, Cardona en Falcao.

Rommelig begin

Colombia begint met een sterke actie van Fabra die tijdens zijn rush in de eerste minuut gelijk al een verdediger van Paraguay poort en een steekbal geeft, maar James staat buitenspel. Het eerste schot komt in de vierde minuut toch echt van Paraguay. Ortiz schiet huizenhoog over, maar Colombia is gewaarschuwd. Colombia lijkt last te hebben van podiumangst want het speelt erg slordig met veel onnodig balverlies. Even slaat de nationale schrik toe als James naar de grond wordt gewerkt, en blijft liggen, door Ortiz. Deze ontvangt uiteindelijk geel voor praten. Frank Fabra ontvangt voor een harde charge op Paraguayaan Caceres de gele kaart, maar had misschien wel rood moeten zijn. De vlam is in de pan en we zitten krap in de twaalfde minuut, gezellig.

Hoge pieken, diepe dalen

Colombia is zoekende en krijgt in de 19e minuut bijna de deksel op de neus door een goede aanval van Paraguay’s Angel die na een voorzet een schot lost in de verre hoek, maar de bal beland op de paal. Zapata ontsnapt in de 27e minuut aan een rode kaart en ontvangt geel voor een elleboogstoot. Colombia krijgt behoorlijke kansen via Edwin Cardona en Davindson Sánchez. Colombia lijkt eindelijk te zullen wakkergeschud. Dat is hard nodig, want als je in deze laatste fase punten verliest kun je ver naar beneden vallen in de kwalificatiegroep. Het einde van de eerste helft nadert en kan Colombia niet lang genoeg duren.

Colombia speelt zijn bekende spelletje en speelt naar behoren. Paraguay krijgt in de 39e minuut weer een gele kaart. Colombia sluit de eerste helft af met een mooie actie van Cuadrado die een verdediger passeert en de bal passt naar Arias. Deze schiet maar de keeper pakt de bal vrij eenvoudig op. Voor we gaan rusten kijken we nog even naar de scores op de andere velden en realiseren ons, dat het mogelijk is dat er volgend jaar een WK gaat plaatsvinden zónder Messi.

De tweede helft

Beide teams starten de tweede helft zonder wijzigingen. Colombia gaat door waar het gebleven was. Na een mooie passeeractie van Cuadrado lost hij een schot in de verre hoek die richting de kruising gaat, maar deze gaat net over het doel. Een paar seconden later is het via Falcao bijna raak als hij vanuit een corner lijkt te scoren, maar net mist.

Het was een kwestie van tijd, maar wederom slaat de vlam weer in de pan. Cuadrado wordt in een counter hardhandig naar de grond gewerkt. Bruno Valdez krijgt hiervoor een gele kaart. Colombia stoomt naar voren onder aanvoering van Falcao, hij legt de bal terug en Aguilar haalt hard uit, maar de keeper kan de bal nog maar net uit het doel stompen. Dan gebeurt er in de 63e minuut iets opvallends. Pékerman past een wissel toe en haalt de goedspelende Cuadrado eruit voor Teo. In de 66e minuut blokt Zapata een gevaarlijk schot. Colombia lijkt zichzelf in slaap te sussen, want een paar seconden later krijgt Paraguay weer een levensgrote kans maar Ospina is scherp.
Colombia komt met een tegenaanval en James beland in de zestien, een verdediger maakt een sliding terwijl de keeper uitkomt, de bal gaat via James maar net naast het doel. In de 75e minuut gaat Cardona naar de kant voor de kleine rappe Charra. Paraguay brengt veteraan Cardozo binnen de lijnen in de 78e minuut. De tijd begint te tikken voor Colombia. Een winst partij voor Colombia kan niet alleen het WK in zicht brengen maar ook rust. In de 80e minuut is het dan eindelijk zover. Nieuwkomer Charra lopt de bal prachtig over de verdediging van Paraguay waarna de keeper uitkomt, Falcao is echter eerder bij de bal en schept deze over de keeper. Het publiek gaat uit zijn dak! 1-0 voor Los Cafeteros. Het is Falcao zijn 28e goal voor de nationale ploeg.

Even denkt Colombia de winst binnen te hengelen maar het loopt toch anders. De keeper van Paraguay neemt een vrije bal en deze beland in de zestien van Colombia. Ospina zit er helemaal naast en de bal komt bij Cardozo en deze faalt niet, 1-1. De klok slaat dan net de 87e minuut. Arias maakt een prachtige loopactie en ontvangt de bal van Sanchez en omspeelt de keeper. Hij wil het zelf doen maar faalt hopeloos, en krijgt woedende blikken van James en Falcao. Dan slaat in de 92e minuut het noodlot toe en scoort Sanabria Paraguay de 1-2 doordat Ospina wederom een cadeau weggeeft. Dit gebeurt allemaal in 5 minuten. Dromen veranderen vanavond in nachtmerries. De scheidsrechter fluit af. Colombia verliest en heeft gevolgen voor de ranglijst. Doordat Chili wint, gaat het Colombia voorbij. Colombia zakt van de derde naar de vierde plek. En plek daaronder staat Peru.

Dinsdag 10 oktober zal Colombia op bezoek gaan in Peru om deelname aan het WK veilig te stellen. De wedstrijd wordt gespeeld in Lima en begint om 01.30 uur.