Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia kan hoeveelheid vluchtelingen Venezuela niet aan

Venezuela loopt leeg. Al jaren is het onrustig in het land en is de hyperinflatie opgetreden. Vooral in het Colombiaans noordoostelijke grensdistrict Arauca stromen de mensen binnen. Colombia heeft ondertussen problemen met het opvangen van deze grote stromen vluchtelingen.

Dit is Venezuela

Stel je voor dat je niet eens meer naar de winkel kunt om voedsel te halen voor je familie. Luiers voor je kinderen kun je helemaal uit je hoofd zetten. Medicijnen? Nee. Het volk lijdt en leeft inmiddels onder embarmelijke omstandigheden en is het zat. Al maandenlang demonstreert een groep tegen de Maduro. Zij geven hem de schuld van de ellende en dictatuur in het land. Ondertussen zijn er al 76 demonstranten overleden tijdens acties, die eerst vriendelijk begonnen, maar nu veelal aggressief zijn. De politie wordt bekogeld met zelfgemaakte bommen. Maduro is 4 jaar aan de macht en nam eerder het stokje over van Hugo Chávez. De volgende maand zal hij zelfs proberen de grondwet te wijzigen zodat hij langer kan blijven zitten als president van Venezuela. Het volk zou middels een referendum moeten beslissen of deze wijziging door mag gaan.

Samenwerking met de katholieke kerk

Veel burgers zoeken tussen al het geweld naar een uitweg. In Colombia zoeken zij naar werk, voedsel, rust en veiligheid. Het Vaticaanse missiepersdienst Fides houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en probeert waar zij kan te helpen. Onlangs vond er een ontmoeting plaats tussen de Venezolaanse bisschop Pablo Modesto González Pérez en zijn Colombiaanse buurman en ambtsbroeder Jaime Muñoz Pedroza. De twee bespraken de situatie en over wat er moet gebeuren.

“We moeten iets doen. De mensen komen hier in Colombia uitgehongerd aan en hebben zo snel mogelijk eten nodig. Het district van Arauca is hier niet op berekend. Colombia kan hoeveelheid vluchtelingen Venezuela niet aan. De kerk kan wel iets doen, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. De nationale overheid moet zich realiseren wat zich hier afspeelt en ingrijpen”, aldus Bisschop Muñoz Pedroza. Veel Venezolanen vluchten ondertussen ook naar Brazilië en de ABC-eilanden. Maduro heeft ondertussen aangekondigd nog harder te zullen gaan optreden tegen demonstranten.

Lees ook:

» Colombianen willen humanitaire hulp buurland Venezuela uitbreiden
» Venezuela heropent grens met Colombia
» Honderden Colombianen vluchten naar Venezuela door aanwezigheid paramilitairen

Foto: AP

Mobiele versie afsluiten