Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia geeft toestemming aan 440.000 Venezolanen om te blijven

Colombia geeft toestemming aan 440.000 Venezolanen om te blijven
globalsoccershop

Venezuela, een land dat in het verleden zo bekend stond om zijn pracht en praal. In Nederlandse spelshows kon je vroeger als prijs winnen: een week naar het prachtige Isla Margarita. Het prachtige eiland is ondertussen veranderd in een gevaarlijk en vervallen oord. Helaas zoals veel delen van Venezuela, waar hyperinflatie, ernstige voedseltekorten en economische crisis al jaren aan de orde van de dag zijn. Colombia geeft toestemming aan 440.000 Venezolanen om te blijven.

Als gevolg van de economische malaise zijn er naar schatting al een miljoen burgers Venezuela ontvlucht. President Juan Manuel Santos heeft hierop meer dan 440.000 gevluchte Venezolanen toestemming gegeven om in Colombia te blijven. De president die binnen een week zijn stokje zal overdragen aan Iván Duque heeft gisteren een decreet ondertekend dat toestemming geeft aan deze Venezolanen om twee jaar in Colombia te verblijven.

Eerst levensbehoefte

Op deze manier kunnen de Venezolanen gebruik maken van spoedeisende medische hulp, prenatale zorg en inentingen. Kinderen kunnen nu makkelijker naar Colombiaanse scholen en volwassenen krijgen sneller een baan.

“De hele wereld wordt zo langzamerhand steeds banger voor wat er gebeurt in Venezuela. Venezuela is een rijk land, met de grootste olievoorraden in de hele wereld, maar ook met een bevolking die crepeert van de honger en sterft aan ziektes omdat er geen medicijnen voorhanden zijn”.

– President Santos

Dagelijks 3000 Venezolaanse vluchtelingen

Volgens de VN vluchten dagelijks 3000 Venezolanen naar Colombia. Het afgelopen jaar vluchtten 1 miljoen Venezolanen uit het thuisland. Ondertussen heeft de VN aangegeven Colombia te zullen blijven helpen bij de opvang van vluchtelingen en met het Wereldvoedselprogramma.

Bron: NRC / Miami Herald

Mobiele versie afsluiten