Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia – Engeland, een duel vol historie

globalsoccershop

Vandaag speelt Colombia in de tweede ronde tegen Engeland. Beide ploegen hebben voor het eerst sinds jaren weer een goede generatie voetballers die niet te onderschatten zijn. Dat was in het verleden ook al zo, een kleine terugblik op het verleden. Colombia en Engeland stonden al vijf keer eerder tegen elkaar, maar nog nooit wisten de ‘Koffieboeren’ van de Engelsen te winnen. We lichten twee opvallende duels uit het verleden uit.

Het heilige gras van Wembley

We schrijven 6 september 1995. In een vriendschappelijk duel op het heilige gras van Wembley haalt ‘El Loco’ weer eens een stunt uit. De bal wordt hoog geschoten door Jamie Redknapp en lijkt over Higuita heen te gaan. De ‘Paisa’ bedenkt zich niet en duikt voorover om de bal met zijn hakken weg te werken. De ‘Scorpion Kick’ is geboren en de beelden gaan de hele wereld over. De Engelse bondscoach Terry Venables kijkt zijn ogen uit. ‘Wij leren onze keepers dit in Engeland niet. Ik heb zoiets nog nooit gezien’. ‘Oh, ik heb nog veel meer in mijn repetoire, maar denk er nooit van tevoren over na en doe het gewoon’, zei Rene ‘El Loco’ Higuita. Het vriendschappelijke duel eindigde overigens in 0 – 0.

De trap van Beckham

Hoewel sommige lezers hem wellicht alleen herkennen van de ondergoed-reclames en de luchtjes die hij tegenwoordig verkoopt, was David Beckham in het verleden wel degelijk een voetballer. Hij speelde onder andere voor Manchester United, Real Madrid en LA Galaxy. Op 26 juni 1998 staan beide elftallen voor de vierde keer in de historie tegenover elkaar, voor het eerst echter op een Wereldkampioenschap voetbal. Colombia heeft een paar dagen eerder gewonnen met 1-0 tegen Tunesie met een assist van de oude Valderrama op Preciado. Het eerste duel ging verloren van het Roemenië van Hagi. Dus het laatste duel met Engeland is een sleutelduel, maar niemand geeft Colombia vooraf veel kans. Enfant terrible Asprilla zit al dagen thuis na weggestuurd te zijn door bondscoach Hernán Dario Goméz. Zelfs een interventie van de president van Colombia, Andres Pastrana, lijkt niet te helpen, Faustino Asprilla zal niet meer in actie komen op het WK in Frankrijk. Diezelfde Goméz is overigens tegenwoordig de bondscoach van het al gestrande Panama op dit huidige WK in Rusland.

Wat een kwaliteit staat er op het veld. Een greep uit het Engelse spelersmateriaal zijn David Seaman, Paul Ince, Tony Adams, Alan Shearer, Michael Owen, Paul Scholes en David Beckham tegen onder anderen Mondragon, Cabrera, Bermudez, Serna, de Avila, Lozano, Rincon, Valderrama, Hamilton Ricard en Preciado. Het overgrote deel van de Colombiaanse selectie speelt in Colombia en middelmaat regeert. Colombia heeft in dat duel weinig te vertellen en moet zijn meerdere erkennen in de Engelsen. Het is een tijd waarin Colombia zal moeten vernieuwen. De helft van de spelers van Colombia is ondertussen dertig of deze al ruim gepasseerd (Anthony de Avila en Carlos Valderrama, 35 en 36 jaar oud). Engeland beslist de wedstrijd al in de 29e minuut wanneer Beckham aanlegt voor een vrije trap van een meter of 28. Hij scoort op een prachtige manier in de hoek over de muur en laat Mondragon kansloos. Colombia realiseert zich al in de eerste helft dat het avontuur in Frankrijk als een nachtkaars zal eindigen.

Na 1998

Wat er na het WK in 1998 volgt is een jarenlange probleem met kwalificaties, ruzies, onenigheid en instabiliteit in de ploeg. In 2001 wint Colombia de Copa America in eigen land zonder een tegendoelpunt te hoeven incasseren. Toch zal het pas tot 2014 duren voordat de Colombianen zich weten te kwalificeren voor een wereldkampioenschap voetbal. Daarvoor kwam het soms een punt of zelfs een doelpunt te kort. Of de Colombianen anno 2018 weerstand kunnen bieden tegen de Engelsen zullen we over een aantal uren weten. De Engelse supporters waren niet bepaald heel blij met de Colombianen. Men is er niet zo zeker van dat men zich voor de kwartfinale zullen kwalificeren. Wordt vervolgd. Colombia – Engeland begint om 20.00 uur.

Mobiele versie afsluiten