Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia bestaat 208 jaar!

Vandaag bestaat Colombia 208 jaar
globalsoccershop

Vandaag wordt de viering van de ondertekening van de onafhankelijkheidsverklaring gevierd. De Republiek van Colombia mag vandaag zijn 208e verjaardag vieren! Colombia bestaat 208 jaar en dat zullen we weten ook.

Op 20 juli 1810 wordt de onafhankelijkheidsverklaring getekend in Santa Fé, nu ook wel bekend als Bogotá. Op dat moment heet het officieel nog ‘Republiek Groot Colombia’ en bestaat uit de gebieden/landen van Colombia, Panamá, Venezuela en Ecuador met als hoofdstad Bogotá. Meer historie lees je hier.

Meerdere onafhankelijkheidsverklaringen?

Het verhaal gaat dat er in Colombia meerdere onafhankelijkheidsverklaringen bestaan, maar dat diegene uit 1810 het meest in het geheugen gegrift werd vanwege het ‘bloemenvaas-incident’. De Spanjaarden waren al een tijd in Colombia en daarvan had de Spanjaard, José González Llorente, een winkel, maar beledigden twee mensen van Creoolse afkomst. In die tijd werden etnische groepen in met name Bogotá zwaar onderdrukt door de Spanjaarden en leefden in armoede. Die onenigheid eindigde met een ruzie en leverde zo’n rel op die uiteindelijk leidde tot de ondertekening van de Verklaring van Onafhankelijkheid van Santa Fé in 1810.

Andere grappige feiten zijn onder andere dat de kleuren van de Colombiaanse vlag pas op 26 november 1861 definitief werden. Wat denk je van het volkslied? Deze werd pas officieel in 1920.

Hoe wordt het onafhankelijkheid gevierd?

In Colombia zullen vandaag verschillende parades door het land worden georganiseerd. Heel het land staat op z’n kop en is naast de Carnaval de Barranquilla en verschillende WK-vieringen het belangrijkste feest van het land. In Medellín (Carrera 70 avenida Bolivariana 32nd) en Bogotá (avenida carrera 68 sur-norte en stopt tussen calle en calle 80) worden er parades gehouden met dansers en versierde karren.

In Nederland wordt de onafhankelijkheid morgen gevierd door onder andere Colombia Cultural. Colombia bestaat 208 jaar! Kom je dat ook morgen vieren?

Mobiele versie afsluiten