Site pictogram Colombiaans.nl

Colombia voor de 6e keer naar het WK!

De spanning in het Peruaanse Lima is te snijden. Beide teams staan in eigen land onder hoogspanning en niet zonder reden, er is immers een WK-ticket voor volgend jaar te verdienen. Wat een spanning! In Peru mocht iedereen vandaag om 16.00 uur naar huis om de wedstrijd te kijken.

Colombia begon met Ospina, Arias, Murillo, Sánchez, Fabra, Cuadrado, Aguilar, C. Sánchez, James, Falcao en Duvan Zapata.

Wat er op het spel staat, wordt gelijk duidelijk. De eerste tien minuten zijn rommelig met veel balverlies aan beide kanten. Falcao maakt al vroeg een wat lompe overtreding wat hem een gele kaart oplevert. Mocht Colombia vijfde worden en twee playoff-wedstrijden moeten spelen, zou hij de eerste daarvan geschorst zijn.
Colombia krijgt hier en daar mogelijkheden met schietkansen van Duvan Zapata en James, maar ook Peru’s ‘good old’ Paolo Guerrero krijgt in de 22e minuut een gevaarlijke kopkans. Peru is een goede tegenstander, hun veldspel is verzorgd, tel daar bij op dat zij ook ‘moeten’ en is als tegenstander dus gewoon een behoorlijke kluif te noemen. De laatste keer dat zij echter bij een WK aanwezig waren was 1982 in Spanje. In de 33e minuut zet Aguilar de bal voor aan de bij Sampdoria spelende Duvan Zapata maar deze kopt in de handen van de keeper.

In de 40e minuut krijgt Guerrero een levensgrote kans maar raakt de bal niet goed doordat Sánchez hem dwarszit. Peru’s Carillo komt nog even met mazzel weg als hij voor rust voor een grove charge van achteren op Zapata slechts geel krijgt. De scheidsrechter fluit voor de rust. Met een schuin oog kijken we even snel naar de tussenstand en zien dat Argentinië voor staat met 1-2. Ook Uruguay staat thuis voor tegen laagvlieger Bolivia, dus Colombia zal in de tweede helft echt aan de bak moeten. Met de virtuele stand met de uitslagen van ‘de rust’, zou Colombia nu op plaats vijf staan en het de volgende maand op moeten nemen tegen Nieuw Zeeland.

De tweede helft

Colombia komt wat later op het veld en krijgt een boe-geroep als welkom. Met de huidige tussenstand zal Peru nog meer tegengas geven, want anders zullen zij immers achter het net vissen door als zesde eindigen.

Falcao probeert bij een actie een speler te passeren maar wordt hardhandig naar de grond gewerkt. Colombia krijgt een vrije trap en deze komt via Zapata, via Falcao bij James terecht, die zich geen moment bedenkt en uithaalt… en SCOORT! De Colombianen in het uitverkochte stadion van 50.000 man worden gek. De frustratie in de 60e minuut bij Peru neemt toe. Ze voelen het wegglippen, en doordat Brazilie voorstaat tegen Chili maken de Peruvianen geen kans. Colombia probeert met man en macht de deur dicht te houden en lijken te hebben geleerd van de vorige wedstrijd.

De tijd tikt ondertussen door en er zijn nog 20 minuten te spelen. Peru krijgt een vrije trap. Het publiek gaat achter het team staan. Gelukkig kan Frank Fabra met een omhaal uitverdedigen. Zelfs Falcao komt meeverdedigen en trapt de bal hard naar voren. Het doel is om het WK te halen, als dat niet mooi lukt, dan maar lelijk. Peru wisselt nog een keer, daar waar Colombia nog niet heeft gewisseld. Toch lijkt deze aanstaande want Barrios komt er dadelijk in. Fabra probeert tijd te rekken bij de cornervlag van Peru. Duvan Zapata gaat eraf en Barrios komt er inderdaad in en zal niet te aanvallend gaan spelen.

Colombia krijgt in de 75e minuut een vrije trap tegen in de hoek van het strafschopgebied. Frank Fabra verdedigd te hoog uit en raakt daarbij een aanvaller van Peru. Het is een interessante plaats voor een vrije bal. Guerrero neemt de vrije bal met de binnenkant en scoort in de hoek. Ospina raakt hem aan en duwt hem in zijn eigen hoek, 1-1. Wat volgt is een sterke fase van Peru. De minuten tikken weg. Nog 10 minuten te gaan. In de 85e minuut komt Chara erin voor James. Een rommelige maar spannende fase volgt. Colombia krijgt een vrije trap. De 87e minuut slaat. Colombia neemt geen risico meer en pompt alles naar voren. Cuadrado trapt bij een ingooi nog even een bal weg om tijd te winnen… Falcao wordt gewisseld in de 90e minuut door Giovanny Moreno. Drie minuten komen erbij. Het Peruaanse publiek gaat massaal bidden. Vervolgens komt het bericht door dat Brazilie wederom heeft gescoort tegen Chili en komt op 3-0. Dat zou betekenen dat Peru en Colombia samen een feest kunnen geven. Peru speelt de bal over en Colombia vindt het best. De scheidsrechter fluit af en het is officieel! Colombia gaat naar het WK en Peru zal het opnemen in de playoff tegen Nieuw Zeeland.

Colombia gaat voor de vierde keer naar het WK. De loting vindt plaats op 1 december a.s.. Supernieuws! Colombia voor de 6e keer naar het WK! Na 1968, 1990, 1994, 1998 en 2014, zijn Los Cafeteros er wederom weer bij!