Site pictogram Colombiaans.nl

Agrarische staking in Colombia opgemerkt door de Europese Unie

globalsoccershop

33 EP-leden uiten door middel van een kaart hun zorgen om de schendingen van mensenrechten die gebeuren sinds de het begin van de staking 10 dagen terug.

Zij verwijzen in de brief naar de mensenrechtenschending tegen de Indiaanse, Afro-Colombiaanse en mensen op het platteland, de campesinos (boerenbevolking). Dit terwijl deze mensen vredig aan het demonstreren zijn, samen met meerdere sociale bewegingen. Het doel van deze demonstraties is slechts om de regering ertoe aan te zetten zich aan de gemaakte afspraken te houden die dateren uit 2013.

De EP-leden zeggen vooral bezorgd te zijn om de gewelddadige acties die ESMAD erop nahoudt. De leden van de EP, zeggen dat de ESMAD ver buiten de perken gaat door het gebruik van zowel verbaal als fysiek geweld. De agressieve benadering van de ESMAD heeft ertoe geleid dat er 3 Indianen-leiders werden vermoord (Gersaín Cerón Cuainás, Marco Eurelio Diaz en Willington Quibarecama Naquirucama). Daarnaast zijn er meer dan 130 gewonden gevallen.

In deze zogenoemde kaart worden ook de paramilitaire groepen genoemd. Deze groepen verzetten zich hevig tegen de demonstraties en geen middel wordt geschuwd. De demonstranten krijgen doodsbedreigingen. Deze werden op de eerste dag van de staking gestuurd naar 4 mensenrechten/milieu-activisten die lid zijn van de Movimiento Ríos Vivos (Levende rivieren beweging) in Antioquia. De Moviemiento Rios Vivos hebben reeds met deze kaart aan de regering gevraagd garant te staan voor hun veiligheid.

Mobiele versie afsluiten