Site pictogram Colombiaans.nl

16.419 Colombianen besmet met het Zika-virus

colombiaanse demonstraties

16.419 Colombianen besmet met het Zika-virus

Volgens de laatste telling zijn er 16.419 personen besmet met deze virus, waaronder 890 zwangere vrouwen. Er wordt zelfs aangeraden om niet zwanger te worden nu deze virus aanwezig is omdat het het syndroom van Guillain Baurré en microcefalie kan veroorzaken bij het kind. https://www.spierziekten.nl/overzicht/guillain-barre-syndroom/ Het syndroom van Guillain Baurré (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel (tijdelijke verlamming). Microcefalie is een ernstige hersenafwijking waarbij de schedel van het kind te klein is. Het Zika-virus kan leiden dat het kind via de baarmoeder wordt besmet met deze ziekte en er zich ernstige hersenaandoening voor kan doen. Hiervoor kan het kind geen normaal hersenstelsel ontwikkelen vanwege de afwezigheid van de kleine hersenen.

Er bestaat op dit moment geen vaccin tegen het Zika-virus. Hier wordt aan gewerkt, maar tot die tijd wordt er gekeken naar het bestrijden van de bron, de mug zelf. Stilstaand water is een goede broedplaats voor de muggen die het virus verspreiden. Ooit is het Zika-virus ontstaan in Afrika, kwam later voor in Azië en is nu in Zuid-Amerika aanbeland. De mug voelt zich thuis in tropische klimaten en zal daarom zich niet ophouden in Nederland. Het Zika-virus is op dit moment voornamelijk aanwezig in het noorden van Colombia.

Zojuist werd bekend dat het Rotterdams Medisch Centrum gaat helpen om het Zika-virus te onderzoeken. Volgende week vertrekt een Rotterdams team van het Medisch centrum naar Suriname om onderzoek te doen.

Mobiele versie afsluiten