Site pictogram Colombiaans.nl

Vredesbesprekingen ELN van start

globalsoccershop

Santos bereikte vorig jaar al een historische mijlpaal door vrede te sluiten met de FARC en zal dit kunstje opnieuw willen herhalen met de aankomende gesprekken met het ELN.

Het Linkse Nationale Bevrijdingsleger, dat ELN heet, neemt na maanden van uitstel nu toch echt plaats aan de onderhandelingstafel. Zojuist zijn de eerste stappen gezet. Gisteren liet de ELN al een ontvoerde militair vrij, en eerder al een politicus (Odín Sánchez) die 10 maanden gegijzeld was.

Aanvankelijk zouden de onderhandelingen in oktober beginnen, maar Santos wilde niet met de ELN praten omdat politicus Odín Sánchez werd vastgehouden. Deze is nu vrij en dus ligt de weg naar de vredesbesprekingen open.
De regering hoopt in het laatste regeerjaar van Santos een vredesverdrag met de ELN te sluiten. In 2018 zullen er nieuwe presidentsverkiezingen zijn. Santos gaf in een eerder stadium aan dat de vrede in Colombia pas compleet is nadat ook de ELN zijn wapens inlevert.

Correspondent Marc Bessems zegt tegen Radio 1 “De kans dat ook deze vredesonderhandelingen slagen, lijkt groter dan ooit. De ELN zal ongetwijfeld dezelfde voorwaarden willen als de FARC. Dat houdt in amnestie voor de strijders en commandanten. Men zegt dat deze voorwaarden al besproken zijn”.

foto: fronterainformativa

Mobiele versie afsluiten