Site pictogram Colombiaans.nl

OVERHEID EN FARC BEREIKEN HISTORISCH AKKOORD

OVERHEID EN FARC BEREIKEN HISTORISCH AKKOORD
globalsoccershop

Zojuist heeft president Santos met de FARC een akkoord bereikt over beëindiging van het gewapend conflict.

De onderhandelingen begonnen vroeg deze morgen, maar deze werpen nu echt zijn vruchten af. Guerilla-beweging FARC en Colombia bereikten een zogenoemd ‘bilateraal wapenstilstand’ en spreken over de laatste stappen om FARC gebieden weer vrij te geven. Het akkoord zal de FARC-strijders ook weer een kans geven op een normaal ‘burgerleven’.

President Santos zal morgen afreizen naar Havana om een officiele aankondiging te doen. Deze aankondiging zal bijgewoond worden door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, De president van Venezuela, Nicolas Maduro en de president van Cuba, Raul Castro. Het deel-akkoord zal dan ook worden ondertekend door FARC-leider Rodrigo Londoño, alias Timochenko.

Woordvoerders van de regering melden zojuist: “Deze verklaring die morgen ondertekend zal worden bevestigt dat er een akkoord is over een wapenstilstand, overgave van wapens, veiligheidsgaranties en dat mensenrechten niet meer geschonden worden”.

Gisteren kondigde president Santos nog aan dat er vóór 20 juli een akkoord zou worden bereikt. ‘Vandaag is de laatste oorlogsdag’, twitterden de afgevaardigden van de FARC. Santos leek eerder voor een heel ander strijdplan te kiezen. Hij wilde een referendum houden over de FARC. En voegde hier aan toe: “Als het volk vóór de FARC stemt, dan gaan de belastingen omhoog”. “Oorlog kost nu eenmaal meer dan vrede”.

Mobiele versie afsluiten