Site pictogram Colombiaans.nl

Nijmeijer: ‘De FARC gaat niet onderhandelen’

globalsoccershop

De afgelopen weken hebben diverse media Tanja Nijmeijer uitvoerig geïnterviewd over de toekomst van de FARC in betrekking met het referendum. Gisteren had het programma Nieuwsuur een exclusief interview met de terroriste.

Nijmeijer sprak in Cuba met de studio waar Nieuwsuur wordt opgenomen. Ze zegt: “De FARC heeft meermaals zijn wapens neergelegd en zijn goede wil getoond”. “De uitslag van het referendum heeft ons toch wel een beetje verrast”. “We merken dat er veel verdeelheid heerst in Colombia, sommige willen een statement maken door voor, tegen of juist helemaal niet te gaan stemmen”. “Vooral dat laatste is het meest zorgelijk”. “Santos heeft de voorwaarden van het akkoord en referendum ook niet goed uitgelegd”.

Op de vraag of de FARC openstaat voor een heronderhandeling zegt Nijmeijer het volgende: “Mensen snappen niet hoe het akkoord tot stand komt, over deze voorwaarden is 1,5 jaar intensief gepraat”. “We zijn ons bewust van onze dadelijk en hebben families bezocht die onder ons geleden hebben.” “Wel is het zo dat je voor een oorlog meerdere partijen nodig hebt, dus we waren niet de enige schuldigen”. “In dit geval hadden er drie partijen schuld, de FARC, de paramilitairen en de regering”.
“Ik geloof niet in een nieuw akkoord, dit zal er denk ik, ook niet komen. We zijn blij met het huidige akkoord.”

Op de vraag wat er gebeurt als het vredesakkoord niet rondkomt zegt ze het volgende: “Als men de deuren voor ons sluit, gaan wij naar de jungle.” “We zullen dan weer onze wapens op moeten pakken”. “We moesten voor deze besprekingen niets en waren niet verslagen, dat weet men heel goed”.

Bekijk en beluister

Bekijk het nieuwsitem van gisteren vanaf het minuut 14:10 min.

Meer over Tanja Nijmeijer

Mobiele versie afsluiten