Site pictogram Colombiaans.nl

Nieuw vredesakkoord Colombia: De verschillen

globalsoccershop

Heel erg open is de regering van Colombia er nog niet over. Maar ondertussen druppelen er steeds meer feiten naar buiten.

Voor de duidelijkheid: Het vredesakkoord is door beide partijen getekend maar moet nog goed worden gekeurd door het congres. De voorwaarden zijn aangescherpt om de tegenstanders tot meer tevredenheid te stellen. Uribe, die een grote Nee-campagne op poten zette voor het referendum gaf al aan de aanpassingen van het nieuwe akkoord te ‘soft’ te vinden.

Welke punten zijn aangescherpt?

Zoals op dit moment bekend is, zijn onderstaande punten aangescherpt.

De FARC als politieke partij
Het punt is gehandhaafd dat de FARC een politieke partij zal worden. Dit gevoelige punt werd aangescherpt. In die zin dat de strijders die misdaden hebben begaan uitgesloten worden van politieke deelneming aan de partij. Zij zullen 10 congreszetels gaan bekleden tussen 2018 – 2026.

Uribe wil nieuw referendum
Hoewel Santos en Rodrigo Londoño aangaven na hernieuwing van het akkoord geen referendum meer te willen is Uribe fel voorstander van een nieuw referendum. Op deze manier zou de Colombiaanse bevolking complete inzage krijgen in de voorwaarden en men ‘open kaart’ spelen.
Uribe wil dit omdat hij vindt dat de rebellen er wederom met een taakstraf in plaats van gevangenisstraf er ook in de nieuwe voorwaarden er te genadig vanaf komen. Daarnaast moet het voorstel goedgekeurd worden door het congres. De meerderheid van het congres bestaat uit leden van Santos.

Genoegdoening slachtoffers FARC
Dit was het zwaarste en tevens meest bediscussieerde punt. De FARC zou al hun bezittingen af moeten staan en de slachtoffers en nabestaanden van hun 52-jarig terreurbewind moeten compenseren.

Nieuwe vredesakkoord wordt niet opgenomen in de grondwet
Waar het oude vredesakkoord nog opgenomen zou worden in de grondwet is daarvan in het nieuwe geen sprake. Voordeel hiervan is, is dat het akkoord gewijzigd kan worden en niet 100% geheel bindend is.

Geen automatisch amnestie voor drugshandel
De misdaden van FARC-strijders worden nauwkeuriger onderzocht en bestraft. Zij komen niet automatisch meer in aanmerking voor amnestie voor drugshandel. Een rechter zal elk individu apart beoordelen met hulp van een ‘waarheidscommissie’.

Mobiele versie afsluiten