Site pictogram Colombiaans.nl

Met de auto op pad in Colombia? Hier moet je op letten

autorijden in colombia
globalsoccershop

Ga je op vakantie naar Colombia en wil je het land zelf verkennen met de auto? Autorijden gaat er hier anders aan toe dan in Nederland. Bereid je autoreis daarom goed voor. Waar moet je eigenlijk op letten als je in het Zuid-Amerikaanse land de weg op gaat?

Dezelfde verkeersregels als in Nederland

De verkeersregels in Colombia zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Je rijdt er aan de rechterkant van de weg en haalt links in. Bij een kruispunt geef je bestuurders die van rechts komen voorrang, tenzij anders aangegeven met verkeerstekens. En rijd je een rotonde op? Dan geef je bestuurders die al op de rotonde zijn ook voorrang.

Bellen met het thuisfront of in geval van nood? Doe dit – net als in Nederland – niet als je aan het rijden bent. Het is namelijk verboden om een telefoon vast te houden achter het stuur. Handsfree bellen mag wel. Bekijk hier de Nationale Verkeerscode (Código Nacional de Tránsito Terrestre).


Zet je de auto even langs de kant om te bellen, let dan op waar je parkeert. Dit mag je namelijk niet doen langs doorgaande hoofdwegen, op meer dan dertig centimeter afstand van de stoeprand, op bruggen en viaducten, in tunnels, bochten en in de buurt van brandkranen.

Wees voorzichtig met waar en wanneer je rijdt

Colombia is een mooi en veelzijdig land met verschillende soorten wegen. In de belangrijkste steden zijn de wegen geasfalteerd en redelijk goed onderhouden. Ook rondom de steden zijn de meeste wegen geasfalteerd.

Slechtere wegen buiten de steden

Ga je verder de bewoonde wereld uit? Dan kom je steeds meer slecht onderhouden of onverharde wegen tegen. Wees hier voorzichtig met rijden. In Colombia zijn er tussen de verschillende steden hoofdwegen die overdag goed begaanbaar zijn. Autorijden buiten deze hoofdwegen wordt over het algemeen afgeraden in verband met onveiligheid.

Zoek je toch het avontuur op en wil je rijden over bergachtige wegen? Rijd ook hier voorzichtig en houd er rekening mee dat je stijgende voertuigen voorrang moet geven.

Van april tot en met juni en van oktober tot en met november is het regenseizoen in Colombia. In deze periode zijn sommige wegen onbegaanbaar door overstromingen of aardverschuivingen. Check dit voordat je op pad gaat, zodat je niet onverhoopt terug hoeft of om moet rijden.

Gedrag in het verkeer

Colombianen nemen het over het algemeen niet zo nauw met verkeersregels en houden zich vaak niet aan de maximumsnelheid. Blijf dus alert in het verkeer. Ga je met een huurauto de weg op en weet je niet bij welke huurmaatschappij je het beste terecht kunt? Dan kan je het beste je hun autoverzekering vergelijken of reviews bekijken. Zo weet je zeker dat je met een goede auto en verzekering de weg op gaat.

Rijd niet in het donker

Er is relatief veel criminaliteit in het Zuid-Amerikaanse land en vooral ‘s avonds en ‘s nachts zijn gewapende bendes actief. Veel wegen zijn ‘s avonds en ‘s nachts ook niet verlicht. Het is daarom verstandig om dan niet de weg op te gaan. Blijf altijd waakzaam in het verkeer en vermijd gevaarlijke situaties. Zo kan je in Colombia veilig de weg op. Mocht je toch last hebben van een inbraak of vandalisme dan is het altijd fijn om te kunnen terugvallen op je reisverzekering. Dus ga je op vakantie naar Colombia, dus dit veilig!

Mobiele versie afsluiten