Site pictogram Colombiaans.nl

Kansrijk Colombia: dag 1

kansrijk colombia
globalsoccershop

Vandaag was ik te gast bij het evenement ‘Kansrijk Colombia’. Ik was hier op uitnodiging van Jan-Willem van Bokhoven, directeur van het Holland House Colombia en tevens één van de sprekers van vandaag. Het evenement is door het RVO in het leven geroepen om de Nederlandse ondernemer kennis te laten maken met het ondernemerschap in Colombia.

Er werden belangrijke vraagstukken behandeld zoals: Welke financieringsmogelijkheden bestaan er? Wat zijn mooie kansen en uitdagingen in Colombia? Maar naast deze zakelijke vraagstukken werden er ook andere vragen behandeld, meer in de informele sfeer zoals, cultuur en de omgang met Colombianen, zowel zakelijk als privé.

Riemen vast! Hier gaan we. Ik kom aan in het zonovergoten Klarenbeek. Ik ben stiekem toch blij dat ik in het dorp ernaast (Loenen) ben opgegroeid, want had anders wellicht moeite gehad om de locatie te vinden. Vandaag staat in het teken van bijzondere ontmoetingen en praktische inzichten voor ondernemers die hun kansen in Colombia willen verkennen of hun succes willen vergroten.

Invulling Kansrijk Colombia

De invulling was zeer interactief. Bij aankomst werd ik opgewacht en voorzien van een heerlijk ‘bakkie’ door een dame en heer van Medellín Secret. Deze ondernemer is een typisch voorbeeld van iemand die zijn succes langzaam en gestructureerd heeft opgebouwd en binnenkort in de Albert Heijn te vinden is met zijn koffie.

Even verderop komen de ritmische klanken je al tegemoet wanneer de band Bongomatik ‘La Pollera Colora’ speelt. Ik moet me registreren en mag een kleine gift van PROCOLOMBIA in ontvangst nemen. Ik krijg een badge met daarop mijn naam, bedrijfsnaam en met de titel van de door mij gekozen workshop die ik vandaag zal volgen. Daarover later meer. Geheel naar goed Colombiaans gebruik begint het evenement niet om 13:45 uur maar tegen 14:30 uur.

De laatste mensen worden van het NS-station Klarenbeek keurig bij de locatie gebracht in een pendelbus. Het gaat beginnen! We worden door de band naar binnen begeleid en mogen plaatsnemen in een zaal.

Er is een mooie lange en hoge raampartij waarvan het scherm naar beneden gaat. Het scherm waarvan ik dacht dat dit als zonnescherm zou dienen, verandert opeens in een groot beeldscherm. De muziek zet in en er wordt ‘La Tierra Del Olvido’ van Carlos Vives getoond. De mooiste beelden van Colombia spatten van het scherm. De mensen worden direct overtuigd: Ze moeten naar Colombia.

Het welkomswoord wordt gedaan door Carolina Rusinek (Latijns Amerika Business Specialist). Vervolgens vertelt Robert Dijksterhuis, Directeur Internationale programma’s (RVO) over wat de ondernemer te wachten staat in Colombia. Hierna komen er 3 sprekers aan het woord die hun ervaringen delen over hun ondernemerschap in Colombia. Er wordt gesproken over de manieren waarop men communiceert, over de cultuurverschillen, over de vooraf gestelde doelen, verwachtingen en de uiteindelijke resultaten. De sprekers die hun verhaal vertelden zijn Roy Steenman, Marie-Térèse Woltering en Tico Michels.

Tot slot vertelt de ondernemer van Medellín Secret nog hoe hij ooit 10 jaar geleden zijn ‘business’ startte in Colombia. Zijn kracht ligt hem in het feit dat het geen massaproductie van verschillende koffiefinca’s betreft, maar koffie van één finca, die van La Luisa van koffieboerin Sylvia Vargas. Hierna is er tijd voor een pauze en tijd om te netwerken. Het leuke is dat veel ondernemers Colombiaans.nl wel kennen, en regelmatig de nieuwsberichten lezen. Ik maak kennis met een ondernemer die we in de loop van het jaar actiever mogen gaan volgen als hij de stap definitief zet in Colombia om te gaan ondernemen. Vooralsnog heeft de jonge ondernemer eerst plannen om in september Colombia te gaan bezoeken.

Dit voor vakantie, maar ook om te kijken wat er in de kunstwereld mogelijk is op het gebied van het opzetten van een galerie. Ons reisbureau van Colombiaans.nl genaamd ‘Go2Colombia’ mag hem hierbij helpen om zijn reis samen te stellen, want hij weet volgens eigen zeggen ‘niet waar hij moet beginnen’. Maar we spreken ook nog met andere mensen die bijvoorbeeld ambitie hebben op juridisch, grafisch en producttrade gebied iets op te zetten in Colombia. Ik merk dat ik mijn gesprekjes moet afronden want we gaan weer beginnen.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

En nee, deze hoef je geen fooi te geven. En in Nederland staan we zeer georganiseerd in de file en in Colombia staat het complete verkeer totaal door elkaar. In de pauze lunch je niet achter je beeldscherm maar met de gehele afdeling, lekker lang en zeer uitgebreid. Men vindt in Colombia dan ook ‘dat je de beste informatie krijgt, tijdens de lunch’.

Tot slot spreek je op zondag af met familie… en niet alleen met vader, moeder en kind(eren), maar ook met ooms, tantes, neefjes en nichtjes. Het is grappig te zien dat er bijzondere verschillen zijn. Tot slot komt Carolina Rusinek nog even het podium op als haar gevraagd wordt hoe haar eerste ervaringen in Nederland waren en wat haar hierbij opviel.

Ze vond Nederlanders “bijzondere mensen”. Het viel haar bijvoorbeeld op dat als iemand in Nederland jarig is, feliciteer je niet alleen hem of haar, maar ook iedereen anders die aanwezig is. In Nederland koop je als jarige de taart en in Colombia krijg je een taart. Als iemand in Nederland zijn werk niet goed doet, vertelt men op een zeer directe manier dat je het niet goed doet.

In Colombia zegt men: “Is het niet een beter idee als…” Anderzijds zijn Nederlanders over het algemeen (veel) gestructureerder als het gaat om de planning en werkzaamheden. Ze rondt haar gesprek af en leidt het volgende onderdeel in.

Het is tijd om de grote groep van ondernemers te splitsen en iedereen naar de zaal te sturen van de desbetreffende workshop. Ik heb als workshop gekozen: “Wat zijn mooie kansen en uitdagingen voor verantwoord zaken doen in Colombia?” Andere workshops waaruit je kon kiezen waren: Welke financieringsvormen zijn er en wat is de “Free Trade Agreement? Welke mogelijkheden bieden wetenschap en educatie voor uw zaken in Colombia? Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er en welke partijen spelen hierin een rol?

Mijn workshop staat in het teken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in Colombia. En dan met de vraag: Hoe doe je dit? Waar moet je rekening mee houden? Welke problemen komen er op jouw pad en welk effect heeft jou ondernemerschap in de gemeenschap. Het is een interessant verhaal met een goede tip. De ‘risicometer’.

Met deze meter kun je jouw risico’s meten in het type vakgebied waarin je opereert. Dan komen gelijk belangrijke topics en problemen voorbij die overal ter wereld voorkomen. Zaken zoals corruptie, kinderarbeid, lokale gevolgen en werkwijzen komen aan bod. Het loopt tegen 17:30 uur en het officiële gedeelte is bijna voorbij. Spoedig zal de fiesta en borrel plaatsvinden. De dag is keurig verzorgd met volop eten en drinken.

We spreken nog even met een aantal organisatoren van Kansrijk Colombia zoals Macheld Ooijens en Anne Ligthelm. Ook spreek ik nog even met Jan-Willem van Bokhoven over de dag zelf. De zonnestralen worden al minder en het is tijd om weer richting het westen te gaan. Morgen op vrijdag 13 mei wordt Kansrijk Colombia georganiseerd in Rotterdam. Wil je hier bij zijn, meld je dan snel hier aan.

Het was een mooie enerverende dag waarin veel is verteld en ondernemers knopen zullen moeten gaan doorhakken. Één ding is zeker. Aan hun ambitie en enthousiasme zal het niet liggen.

Luís Ernesto

Mobiele versie afsluiten