Site pictogram Colombiaans.nl

Heronderhandelingen met FARC van start

Heronderhandelingen met FARC van start
globalsoccershop

Afgelopen weekend zijn de heronderhandelingen gestart tussen de regering van Colombia en de FARC. De spanning is intussen om te snijden omdat beide partijen graag willen weten waar zij aan toe zijn. Ondertussen doen beide partijen hun best dit te verhullen.

Deze impasse is ontstaan nadat het Colombiaanse volk ‘nee’ stemden op het referendum die tot de voltrekking van het vredesakkoord moest overgaan. Het volk stemde echter dat zij het niet eens waren met de voorwaarden en wees Santos, evenals de voorwaarden, de deur.

Afgelopen weekend ging hoofdonderhandelaar van de regering, Humberto de la Calle, naar Havana om verder te onderhandelen. Hij noemde het proces “fragiel”, maar was tegelijkertijd verheugd dat er tientallen voorstellen kwamen uit verschillende hoeken, zowel uit de politieke, als de sociale sectoren zijn voorgelegd. Zij hebben bijgedragen aan een nieuw akkoord, daar waar deze sectoren eerst tegen het akkoord waren.

Santos heeft zijn zinnen gezet op voltooiing van het vredesakkoord en ging vrij snel na afwijzing van het referendum om de tafel met zijn directe tegenstanders waaronder ex-president Uribe. FARC-leider Timochenko reageerde tot slot: “De sfeer is optimaal. Voorwaarts naar vrede”.

Interessante artikelen vredesakkoord

Colombia stemt ‘nee’
Wat heeft de Colombiaanse nee-stemming voor gevolg?
Waarom Colombia het referendum verloor
Santos stroopt mouwen op en start direct met crisisberaad
Colombiaanse president Santos schenkt geld Nobelprijs aan slachtoffers
Colombia bereikt wapenstilstand tot eind 2016
Nijmeijer: ‘De FARC gaat niet onderhandelen’

Mobiele versie afsluiten