Site pictogram Colombiaans.nl

Heel Colombia houdt van Nairo

Movistar's Colombian cyclist Nairo Quintana celebrates on the podium after winning the red jersey during the 17th stage of the 71st edition of "La Vuelta" Tour of Spain, a 173.3km route Castellon to Llucena, on September 7, 2016. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN

globalsoccershop

Nairo ‘Klimgeit’ Quintana is het gelukt om als tiende wielrenner ooit zowel de Giro als de Vuelta te winnen. De 26-jarige benadrukt dat dit pas ‘slechts het begin is’. Ook Movistar verlengde als sponsor en legde Quintana vast tot en met 2019.

Het was een mooi gezicht. Afgelopen zondag schreef de ‘klimgeit uit de Andes’ de Vuelta op zijn naam. De afgelopen jaren was hij ijzersterk. Hij schreef onder meer de winst van de Vuelta op zijn naam, maar in 2014 de Giro d’Italia. Daarnaast stond hij maar liefst drie keer op het podium bij de Tour de France. In 2013 en 2015 werd hij tweede en dit jaar werd hij derde. In de afgelopen Tour de France moest hij de winst aan Froome laten, die oppermachtig was. Later bleek al snel dat Quintana vanwege ziekte en allergieën niet optimaal kon presteren.

Afwachten

Afwachten… Dat woord komt niet voor in het woordenboek van Nairo Quintana. De Colombiaanse wielrenner is een assertief agressieve rijder die graag aanvalt. Grootste concurrent voor de Vuelta was Chris Froome. De 31-jarige in Kenia geboren Brit zat Quintana regelmatig op de hielen maar kon niet voorkomen dat Quintana de ronde geheel naar zich toetrok.

De Vuelta was nog maar net een week bezig of Quintana zei al dat hij zich ‘lekker voelde’ en precies voelde wat hij nodig had om te winnen. Dat werd voor Froome ook pijnlijk duidelijk toen Quintana niet alleen de Rode leiderstrui heroverde in de bergen van Lagos de Covadonga maar ook een minuut voorsprong op Froome had. ‘Ik ben er niet gerust op, pas als ik aan de slottijdrit begin met drie minuten voorsprong dan ben ik er gerust op’, sprak de 26-jarige.
Dat was geen rare voorspelling. Quintana bleef wel aanvallen en zijn tijdsvoorspong uitbreiden naar 3:37 minuut, maar kreeg bijna de deksel van Froome op zijn neus door 2:16 te verliezen. Toch kwam hij in het slotweekend niet meer onder druk en won als tweede Colombiaan de Vuelta.

De tweede Colombiaan

Quintana won de Vuelta als tweede Colombiaan. Luis Herrera had in 1987 de primeur. Het was in 2014 dat Quintana voor het laatst een eindzege op zijn naam mocht schrijven. Maar voor Colombia was er nog meer succes. Want ook landgenoot Esteban Chaves van wielerploeg Orica verdrong in de laatste bergrit Alberto Contador nog even van het podium en maakte de wielergekte in Colombia helemaal compleet.

Froome, bedankt!

‘Eigenlijk moet ik Froome bedanken’, zei Quintana. ‘Hij haalde het beste in mij naar boven’. ‘Hij bleef aanvallen in de afdalingen, beklimmingen en zelfs op de vlaktes’. ‘Hij heeft mijn eindzege extra mooi gemaakt’.

Wist je dat…

foto nacion

Mobiele versie afsluiten