Site pictogram Colombiaans.nl

ELN over aanslag politieacademie: “In oorlog is alles geoorloofd”

colombiaans leger doodt ELN leider colombiaans.nl

Ledematen, puin en materialen vlogen in het rond op die bewuste donderdag 17 januari. Het was nog maar ochtend toen er een ceremonie werd gehouden om 10.30 uur. Aan de poort van het complex van de politieacademie meldde zich een 54-jarig man in een grijze bestelbus. Speurhonden hadden het al snel in de gaten, de bus zat vol met explosieven. De man duwde het gaspedaal in en reed door het hek naar binnen op de mensen af. Hij liet de bom afgaan. Dit resulteerde in 21 doden en zeventig gewonden. De ELN heeft hier een reactie op. “In oorlog is alles geoorloofd”.

Direct opgeëist

In het statement dat de ELN heeft afgegeven heeft men expliciet de aanslag opgeëist. “De nationale politieacademie is voor ons een militair doelwit. Hier worden mensen opgeleid en voorzien van training en kennis. Daar verzin men strategieën die onze militaire operaties dwarsbomen. Ook in onze kampen worden mensen opgeleid. Het is niet zo dat de regering denkt alleen oorlog te voeren. Zij moeten rekening houden dat wij op die aanvallen op ons ook een reactie ontvangen”.

President Duque geeft niet mee

Afgelopen vrijdag gaf president Iván Duque al aan niet meer aan de tafel plaats te nemen met de ELN. Sinds afgelopen augustus waren beide partijen in onderhandeling in Havanna om tot een akkoord te komen, maar bleven elkaar in eigen land nog wel naar het leven staan.

Ook had de leiding van de ELN nog wel een boodschap voor de nieuwe president. “President Duque, we willen benadrukken dat oorlog niet Colombia’s toekomst is maar dat dit vrede is. Daarom willen we je uitdrukkelijk verzoeken om de dialoog met ons te herstarten. Op deze manier kunnen we samen werken aan een maatschappij die vrede kent. Dit zal niet alleen voordelen bieden voor de Colombiaanse samenleving maar ook voor de internationale gemeenschap”.

Of Duque daadwerkelijk de vredesbesprekingen in Cuba zal heropenen is niet bekend.

Lees ook

Het verschil tussen de FARC en ELN
– Colombianen lopen mars tegen terreur
– Colombiaanse President kondigt 3 dagen van nationale rouw af
– Bomaanslag Bogotá: Stand van zaken
– UPDATE — 8 doden en 41 gewonden bij autobom Bogotá
– Auto met bom Bogotá reed plotseling terrein op

Mobiele versie afsluiten