Site pictogram Colombiaans.nl

DEFINITIEF HISTORISCH AKKOORD COLOMBIA EN FARC

DEFINITIEF HISTORISCH AKKOORD COLOMBIA EN FARC
globalsoccershop

Onderhandelaar van de FARC, Iván Márquez zei dat er eindelijk “witte rook te zien was in Havana”. “We hebben vrede!” “Leve Colombia en leve de vrijheid!”.
Het is zover.. na 4 jaar onderhandelen is er nu naast een bilateraal akkoord nu eindelijk ook het definitieve akkoord getekend. Hier snakte Colombia en haar volk al jaren naar. Iedereen heeft zijn mening binnen en buiten Colombia over het tot stand komen van het akkoord. Feit is dat er nu wel iets moest gebeuren.

Strubbelingen over details

De FARC en de regering van Colombia waren het niet vaak met elkaar eens. In het akkoord stonden 6 belangrijke punten op weg naar vrede die opgelost moesten worden. Een aantal vragen waren: Wat is er gebeurd? Wie heeft schuld aan wat en wanneer? Wie moet er berecht worden?

Tot op de laatste onderhandelingsdag afgelopen dinsdag kwamen beide partijen eindelijk tot een akkoord. De FARC zweert het geweld af! Zowel president Obama als VN-secretaris generaal Ban Ki-moon juichten het akkoord toe. De secretaris generaal van de VN liet verder weten: “We zullen aan Colombia’s zijde blijven staan op haar weg naar een vredige toekomst”.

Een belletje uit het witte huis

Ook president Obama belde met Juan Manuel Santos en feliciteerde hem met het bereiken van het definitieve vredesakkoord. Obama benadrukte dat deze historische dag als een kritiek moment geldt voor het proces om het vredesakkoord nu definitief in Colombia te implementeren.

Dit is een absoluut toppunt in de geschiedenis van Colombia. Men verwacht dat hierdoor het toerisme een boost zal krijgen en buitenlandse bedrijven meer in Colombia zullen investeren.

Bekijk hier beelden van de ondertekening

https://www.youtube.com/watch?v=6hDy3ALsPek

Mobiele versie afsluiten