Site pictogram Colombiaans.nl

Colombiaans bewijs voor goed gedrag in ruil voor FARC-wapens

globalsoccershop

De ontwapening die gaande is, duurt ondertussen al maanden. De regering leek het zo goed geregeld te hebben. Dit in tegenstelling tot de provincies waar de ontwapening plaatsvindt. Nu ontvangen de ex-strijders een “Colombiaans bewijs voor goed gedrag” in ruil voor hun wapens.

De FARC-strijders zouden in december hun wapens neerleggen. Santos en zijn cornuiten hadden het zo bedacht dat de strijders ondergebracht zouden worden in zogenoemde “ontwapeningskampen”. De opzet en organisatie van die kampen zouden gedaan worden onder streng toezicht van de VN. En zo geschiedde, al lijkt het veel critici te lang te duren. Gisteren hebben de eerste FARC-strijders voor het eerst echt hun wapens neergelegd. Zij moeten bewijzen dat ze klaar zijn om terug te keren in de maatschappij.

Colombiaans bewijs voor goed gedrag in ruil voor wapens

De Verenigde Naties melden dat de 12 strijders een bewijs van goed gedrag krijgen, in ruil voor hun wapens. Dit zogenoemde “burgercertificaat” moet dienen als bewijs van herintegratie in de maatschappij. Ondertussen zitten er ongeveer rond de 7000 FARC-leden in 28 speciale VN-kampen. Meer dan 500 VN-waarnemers zien erop toe dat de ex-strijders aan hun rechten en plichten voldoen. Van alle wapens die uiteindelijk worden ingeleverd wordt er een herdenkingsmonument gemaakt.

Mobiele versie afsluiten