Adoptie

by Colombiaans.nl
globalsoccershop

De opkomst van Colombiaanse adoptie in Nederland

Vlak na de Tweede Wereldoorlog deed Colombiaanse adoptie zijn officiële intrede in Nederland. De eerste Adoptiewet was in 1956 een feit. Pas na de oproepen van enkele prominente Nederlanders kwamen de eerste interlandelijke adoptiegolven op gang. Na Zuid-Korea volgde Colombia in de jaren ’70.

Begin jaren ’80 kwamen de meeste adoptiekinderen uit Colombia naar Nederland met als ‘hofleverancier’ het kindertehuis CRAN uit Bogotá. Na ruim drie decennia van interlandelijke adoptie is de groep geadopteerden uit Colombia nog altijd de grootste in Nederland (15,5%).

De meerderheid van deze ruim vijf duizend Colombianen zijn inmiddels volwassen. Tegenwoordig komen er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld China, weinig kinderen meer vanuit Colombia naar Nederland. Door maatschappelijke ontwikkelingen worden er de laatste jaren minder kinderen ter adoptie gesteld en velen van hen worden in eigen land geadopteerd.

Colombiaanse adoptieorganisaties

Omdat de eerste geadopteerde Colombia in de jaren ’70 in Nederland aankwamen begonnen zij zich vanaf 1988 diverse vragen te stellen. De Colombiaanse Nederlanders stelden vragen zoals wat is mijn identiteit? Zijn er nog ‘meer’ zoals ik? Maar deelden ook ervaringen en problemen. In 1997 leidde dit tot het ontstaan van Chicos Colombianos Adoptados, ook wel Chicolad genoemd. De eerste geadopteerden gingen ook weer terug naar Colombia of waren al eens eerder terug geweest.

Sommigen herenigden zich met hun biologische families. Chicolad zorgde als eerste Colombiaanse adoptievereniging voor Colombia-gerelateerde bijeenkomsten genaamd: ‘Cumbias’. Pioniers van het eerste uur waren John Jairo, Carlos en Eduardo. Vanuit hier ontstond er een voetbalelftal en dansgroep. Hieruit ontstonden er diverse vriendengroepen en / of liefdesrelaties en maakte men letterlijk ‘vrienden voor het leven’.

Onstaan andere Colombiaanse adoptieorganisaties

Dankzij Chicolad ontstonden er ook andere groepen in andere delen van Nederland. Zo bestaat Colombianos Groningen nu nog steeds onder leiding van Jairo en Barbara en heeft voor het midden van Nederland vanaf 2007 nog even Condor Colombia bestaan. Zoals gezegd bestaat nu alleen nog Colombianos Groningen. Sinds 2007 hebben een aantal mensen de hand ineen geslagen om één gezamelijke adoptievereniging voor alle geadopteerden in het leven te roepen. Dit omdat men merkte dat de adoptieverenigingen van verschillende landen achter elkaar omvielen vanwege te weinig verloop, of “vers bloed”.

De sterkhouders kregen kinderen, hadden een drukke baan of gingen studeren. Vanuit dit initiatief ontstond SiG. Stichting Interlandelijk Geadopteerden is sinds 2007 de landelijke organisatie voor en door geadopteerden. Zij hebben twee doelstellingen: ten eerste om de geadopteerden ongeachte welke afkomst dan ook samen te brengen, ten tweede behartigt SiG via opinievorming en informatievoorziening de belangen van de grootst georganiseerde groep geadopteerden in Nederland. Op dit moment staat SiG onder leiding van Gosewijn, Jurrijn en Barbara.

Bekijk gerust de website van Stichting Interlandelijk Geadopteerden eens. Je kunt je ook aanmelden voor de besloten Facebook-pagina, e-maillijst en andere informatiebronnen. Zij organiseren een aantal keren in het jaar een bijeenkomst in de vorm van een webbing, beachvolleybal en een zaalvoetbaltoernooi. Dit meestal in de randstad.

Route Colombia

Sinds 2013 heeft SiG in samenwerking met Colombiaans.nl en ColoMedia een website gebouwd die Colombiaans geadopteerden voorziet van informatie voor het reizen naar Colombia. Dit project heeft Route Colombia. Naast dat er wordt ingegaan op een aantal steden, bezienswaardigheden en tips, wordt er met name diep ingegaan op de rootsreis op zich. Er worden de geadopteerden een aantal vragen gesteld zoals, waarom wil je terug? Hoe is jouw voorbereiding? Wil je gaan zoeken? Is jouw adoptiedossier compleet? En bij thuiskomst, hoe verwerk je jouw ervaringen? Wij van Colombiaans.nl hebben vrijblijvend veel informatie zoals teksten en afbeeldingen geleverd voor Route Colombia.

Mocht je zelf een Colombiaans geadopteerde zijn of adoptieouders, bekijk dan de website van Route Colombia. Mocht je vragen hebben over Colombiaanse adoptie, dan kun je deze daar stellen. Dit is meer dan een uitstekend startpunt van een rootsreis omdat de informatie die op de website staat voor en door geadopteerden is gemaakt. Ook zijn er verschillende informatiebronnen gebundeld en wordt er niet uitgegaan van één mening.

Contactformulier

Fout: Contact formulier niet gevonden.