Site pictogram Colombiaans.nl

6000 Colombianen naakt voor fotograaf op Plaza Bolivar

6000 Colombianen naakt voor fotograaf op Plaza Bolivar
globalsoccershop

De bekende Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick wist maar liefst 6.132 mensen te strikken voor zijn foto. Dit met één eis: de modellen moesten naakt poseren. Spencer Tunick is wereldwijd bekend met deze ‘massablootportretten’ en bracht deze keer een bezoek aan Colombia.

Het was koud in Bogotá. Mensen proberen wat te bewegen om het warmer te krijgen. Het is een mooi gezicht, wat een mensen. Toch zijn er 6.132 rolo’s de straat opgegaan om Spencer Tunick te geven wat hij wilde; een blootportret in één van de meest koloniale steden in Zuid-Amerika.

Mensen druppelen het Simon Bolivar plein op gehuld in warme kleding, sommige komen van thuis, andere komen van de nachtclub. Sommige dragen een jurk, andere dekens, hoeden of deftige kleding. De bedoeling van de fotoserie is dan ook om ‘puurheid’ uit te drukken maar ook gelijkheid. Want naakt heeft geen vooroordeel. Mensen van alle klassen zijn vertegenwoordigd op het plein.

De mensen moesten al erg vroeg verzamelen want Tunick wilde bij het opkomen van de zon de foto’s maken. Om 5:30 uur ’s morgens kwam dan de boodschap of de mensen zich wilden uitkleden. De mensen trekken hun kleding uit en stoppen het in meegenomen tasjes.

Spencer Tunick heeft in het verleden andere foto’s gemaakt in opdracht van onder meer Art Basel, Zwitserland (1999), Institut de Cultura de Barcelona (2003), XXV Bienal de Sao Paulo, Brazilië (2002), The Saatchi Gallery (2003), MOCA Cleveland (2004) en Vienna Kunsthallen (2008). Over een paar maanden zullen alle deelnemers een foto ontvangen waarop het eindresultaat te zien is.

Video: 6000 Colombianen naakt voor fotograaf op Plaza Bolivar

Bekijk hieronder de bijzondere gebeurtenis.

Mobiele versie afsluiten