Site pictogram Colombiaans.nl

10 manieren om Colombianen te herkennen

10 manieren om Colombianen te herkennen
globalsoccershop

Colombianen zijn aparte gasten. Uncover Colombia’s schrijver Paige Poole heeft veel en langdurig gereisd door Colombia en beschrijft hieronder de ’10 manieren’ waaraan je Colombianen kunt herkennen.

Hieronder staan de 10 meest herkenbare kenmerken voor een Colombiaan. Welke past er het meest bij jou? Laten we gelijk beginnen met nummer 10.

10 Creatief

Colombianen zijn erg creatief en vindingrijk. Wanneer zij bijvoorbeeld geen baan hebben, creëren zij er wel een. Op die manier zie je Colombianen soms de meest gekke baantjes uitoefenen, maar zijn ze op die manier wel “succesvol”. Datzelfde geldt voor het bouwen van bijvoorbeeld gebouwen. Het Mariposario in Armenia heeft de vorm van een vlinder en is bedoeld om vlinders te kweken die met uitsterven worden bedreigd.

9 Schoon

Colombianen zijn over het algemeen schoon. Het Colombiaanse volk is één van de meest consequente badgangers die ik ooit ben tegengekomen. Een dagelijkse bad- of douchebeurt is belangrijk voor Colombianen. Als je in sommige regionen van Colombia niet meerdere malen doucht wordt je gezien als “vies”.

8 Familiemensen

Net zoals koffie en voetbal, houden Colombianen ook van hun familie. Waar onze families zich in Nederland veelal beperken tot onze eigen broeders en / of zussen en / of ouders, werkt het in Colombia anders. Daar hebben zij ook goede banden met al hun ooms, tantes, neefjes, nichtjes en als het kan ook achterneven en nichten. Daarnaast kan het maar zo voorkomen dat er in een huis 3 of 4 generaties familie kunnen wonen. Je vader en moeder in een verzorghuis stoppen kennen en snappen Colombianen niet.

7 Regionalistisch

Ja, dat zijn ze ook. Naast nationalistisch zijn zij ook regionalistisch. Colombianen houden van hun moederland, maar houden ook van de regio waarin zij wonen. Zij houden van de regionale gewoonten, eten, kleding, tradities, accent, manieren en woorden. Deze willen per regio nog wel eens verschillen.

6 Nationalistisch en patriottisch

Colombia zijn niet “zomaar” trots op hun afkomst. Colombianen zijn heel, Heel, HEEL trots op hun afkomst. De ene wat uitbundiger dan de andere. Als je een Colombiaan tegenkomt heeft deze altijd wel iets van een armband, oorbellen, ketting, tas of iets anders op zak dat Colombia symboliseert. Ook het nationale volkslied wordt in Colombia iedere dag gespeeld om 18:00 uur.

5 Colombianen nemen de tijd voor je

Laten we maar gelijk zeggen hoe het is… Nee, ze komen niet op tijd. Maar zijn ze er eenmaal dan nemen ze alle tijd voor je. Dat is ook niet zo gek, want ze praten in het ronduit en hebben over alles wel een mening. Heb je een afspraak met een Colombiaan dan zijn ze niet alleen bij jou te laat, maar maken het gesprek of afspraak met jou ruimschoots af om vervolgens op de volgende afspraak ook te laat te komen.

4 Gelukkig

Jarenlang staan zij al in de jaarlijkse top 4 lijstjes van meest gelukkige volk op aarde. In 2013 waren de Colombianen zelfs het gelukkigste volk ter wereld. Waarom? Lees hier de 18 redenen waarom Colombianen het gelukkigste volk ter wereld zijn.

3 Voetbalgekken

Niet alleen houden Colombianen van koffie, ook voor voetbal mag je ze wakker maken. Vooral sinds het zeer succesvol verlopen WK’2014 heeft Colombia weer helemaal naam gemaakt in de wereld als land met veel talent. Elke Colombiaan heeft wel zijn voorkeur voor een club, vaak betreft dit het departement waar hij/zij in is geboren. Wanneer zij praten over voetbal gebeurt dit uiterst passievol.

2 Echte koffieliefhebbers

Koffie is overal in Colombia en het volk zelf krijgt er geen genoeg van. De meeste Colombianen drinken “tinto”. Tinto is een kleine bak zwarte koffie, met of zonder suiker, dit ongeveer om het uur eentje. Een tinto heeft het formaat van een shotglas.

1 Beleefd

Van nature zijn Colombianen beleefd. Uiteraard in de ene regio meer dan de andere. Maar over het algemeen wordt er veel gebruik gemaakt van woorden zoals “asjeblieft”, “bedankt” en “tot je dienst”. Of ze zeggen dit in andere woorden en manieren. Je kunt het herkennen aan woorden zoals:

de nada (graag gedaan)
fue un placer (met plezier)
para servirle (tot je dienst)
a la ordén (tot je dienst)
con gusto (met genoegen/plezier)

Paige M. Poole

foto’s see colombia travel, uncover colombia en go2colombia

Mobiele versie afsluiten